Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Odpowiedz  Pokaż cały wątek
Temat: Re: Eksperymentujcie - hydroponika
Autor: Agnieszka i Marek
E-mail:  
Data: poniedziałek, 2 maja 2016 09:11:42
Jakiś czas temu znalazłem w sieci artykuł „What Do Orchids Eat” Ricka Lockwooda. Przeczytałem uważnie i porównałem ze swoimi obserwacjami. Sądzę, że autor doszedł do właściwych wniosków ale jednak na podstawie błędnego założenia. Nie twierdzę, że nadmierne nawożenie i kumulacja potasu w tkankach roślinnych nie może być przyczyną zaburzeń wzrostu. Myślę jednak, że główną przyczyną niepowodzeń w uprawie roślin (także tych w ogrodzie) jest kumulacja i zatrucie roślin tzw. „mikroelementami” a w szczególności borem, manganem, miedzią. Te trzy mikroelementy stosowane w nadmiarze wpływają hamująco na wzrost i wywołują chlorozy liści. Moim zdaniem, Rick Lockwood osiągnął pozytywne wyniki w efekcie kilkukrotnego obniżenia podaży mikroelementów w nawozach gdy dodał do nawozów azot.
Od pół roku opryskuję swoje rośliny roztworem saletry amonowej i widzę pozytywne efekty. Rośliny lepiej rosną a ich młode przyrosty są jednolicie zielone (lub przynajmniej są zieleńsze niż dotychczas). Jednocześnie każde podanie nawozu wieloskładnikowego z mikroelementami ten wzrost hamuje. Nie jest to koncepcja do końca sprawdzona ale jest wiosna i myślę, że warto spróbować.
Proponuję sporządzić 10% roztwór saletry amonowej i używać go – jako jedyny nawóz - do oprysków w rozcieńczeniu 2cm.sześć. na litr wody. Początkowo trzy opryski tygodniowo a po ukorzenieniu się roślin, w miarę jak zaczną lepiej rosnąć zamierzam zwiększyć częstotliwość oprysków oraz podnieść stężenie nawozu do 3-4cm.sześć. na litr wody.
Nie sądzę aby w ciągu 3-4 miesięcy od odstawienia nawozów wieloskładnikowych wystąpiły niedobory fosforu lub potasu. Jeżeli będą, to zacznę stosować jakiś trójskładnikowy nawóz bez mikroelementów – np. polifoskę – lub fosfór i ew. potas w nawozach jednoskładnikowych.
Mam nadzieję, że pomoże to również Waszym storczykom.

Przy okazji - tegoroczne kwitnienie Paph. Karl Ploberger

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl