Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Odpowiedz  Pokaż cały wątek
Temat: Re: Eksperymentujcie - hydroponika
Autor: Elżbieta Ziąbkowska
E-mail: jaeuterpe@gmail.com
Data: niedziela, 31 stycznia 2016 17:13:50
Co do czasu rośnięcia storczyków.Ostatniego lata wszystko rosło inaczej. Zaczęło się ruszać po jesiennych deszczach.Na ten przykład. Upał spowodował,że na moim wiciokrzewie uschły wszystkie liście,a w październiku urosły nowe. Nie wiem,czy krzew nie jest tym przemęczony. Moje storczyki latem rosły,nawet chłodnolubne coccinee,ale wodę miały lichego gatunku. Przeżyły jednak. A czy zakwitną? Coccinee nie lubią upału. Co innego sabotki. Sęk w tym,że gdy jest za zimno,kiedy ma być ciepło,czyli pod koniec kwietnia - cały maj, to moje sabotki wypuszczają później niż zwykle rozety,które rosną wolniej.Mniej czasu spędzają na zewnątrz,ponieważ wiosna jest dla nich za zimna,a te temperatury wystarczą masdewaliom. Większość z nich po 2 tygodniach przebywania na dworze wypuszcza pędy kwiatowe. Coccinee gdzieś w marcu.
Niestety,tu uwidacznia się coraz wyraźniej zmiana klimatu. Wpływa to wręcz dramatycznie na wszystko,a winowajcami jesteśmy my - ludzie. Istoty uważające się za obdarzone mądrością,które nie wiedzą,co to znaczy życie.

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl