Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Odpowiedz  Pokaż cały wątek
Temat: Re: Eksperymentujcie - hydroponika
Autor: Michał Czarnecki
E-mail: sekretne.zycie.roslin@gmail.com
Data: sobota, 2 stycznia 2016 20:24:39
Po początkowej fascynacji hydroponiką udało mi się już zrewidować swoje poglądy i poeksperymentować na własnych storczykach. Według mnie jest to fajna metoda uprawy, ale tylko wybranych rodzajów, niestety nie wszystkie się do tego nadają. Poza tym trzeba ciągle monitorować parametry wody i przyglądać się roślinom.

Co do drożdży i witamin. Te pierwsze za radą Marka stosuję jakieś 3 miesiące, skutki są różne, niektórym okazom tak bardzo to nie pasowało, że przeniosły się do krainy wiecznych kwitnień. Ale to kilka pojedynczych przypadków. Oczywiście żeby ocenić wpływ drożdży na wzrost, trzeba przeprowadzić doświadczenie z udziałem dwóch grup roślin tego samego gatunku i w podobnym stadium rozwoju, z których jedna jest spryskiwania zawiesiną drożdży, druga nie. Podobnie z witaminami. Tutaj jednak mój sceptycyzm jest o wiele większy, bo nie rozumiem, jaką rolę miałyby one u storczyków pełnić. Witaminy są metabolitami wtórnymi roślin, czyli nie spełniają żadnej konkretnej funkcji w komórkach roślinnych. Są przez nie syntetyzowane, ale nie wykorzystywane. Dlatego na razie wstrzymam się z ich zastosowaniem.

Pozdrawiam,

Michał

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl