Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Odpowiedz  Pokaż cały wątek
Temat: Re: Eksperymentujcie - hydroponika
Autor: Agnieszka i Marek
E-mail:  
Data: poniedziałek, 28 lipca 2014 15:57:54
Cały czas eksperymentuję i obserwuję swoje storczyki. Zmieniają się moje poglądy i być może w przyszłości znów się zmienią.

Tak wyglądają rośliny u których podłoże się zasoliło.

Stare psb są drobno pobrużdżone, matowe. Korzenie obumierają a jeżeli roślina ma trochę siły to i tak młode przyrosty są słabe i wolno rosną.

Na kolejnym zdjęciu widać jak powinny wyglądać młode zdrowe i silnie rosnące korzenie -

Zielona część korzonka powinna być kilkakrotnie dłuższa od średnicy.

Jestem zadowolony z tego jak rosną mi paphiopedila i phragmipedia :

i to samo phragmipedium od góry po odgarnięciu keramzytu

i jeszcze phalaenopsis schilleriana

Tak wygląda Bc. Maikai której kawałek posadziłem do hydroponiki 30.05.br. Nie okazywała wówczas chęci do wzrostu :

Na dzień dzisiejszy uważam, że :
1 -keramzyt do storczyków powinien być przed użyciem wielokrotnie moczony przez dobę w wodzie destylowanej lub ro tak aby po dobie moczenia woda miała nie więcej niż 30ppm. Po pierwszym dobowym moczeniu ma zazwyczaj ok. 300ppm.
2 - przynajmniej na początku nie powinno się podawać do pojemników pożywki z nawozem. Storczyki zazwyczaj są wynawożone przez producenta. Trafiają do zdecydowanie gorszych warunków parapetowych i to co mają zgromadzone powinno im wystarczyć na minimum pół roku. Ja od wiosny nawożę wyłącznie dolistnie. Rzadko i b. cienko - roztworem ok. 50-70ppm.
3 - U hodowców brazylijskich ostatnio znalazłem informację, że storczyki nie przyswajają mocznika. Zgadza się to z moimi obserwacjami pogorszenia stanu storczyków epifitycznych po użyciu Petersa który śmierdzi moczem. Wszystkie epifity wyraźnie mi chorowały. Ale nie zauważyłem aby po Petersie pochorowały się phragmipedia.
4 - Jeżeli macie problemy z uprawą storczyków polecam dosadzenie do tej samej doniczki paprotki - np. miniaturowego nephrolepsisa jaki widać w p.schillerianie. Przyznaję, że w 1/3 doniczek mam paprotki. Paprotki mają podobne wymagania jak storczyki a przy tym szybko rosną i widać na nich czy jest dobrze czy też trzeba coś zmieniać.

W tym roku na jesieni będę płukał keramzyt we wszystkich doniczkach tak aby usunąć z podłoża sole mineralne przed zimą. Wiem, że to niezgodne z zasadami ale to wynika z moich obserwacji. Uważam także, że przed zimą - bez względu na to, czy widać szkodniki czy nie - należy przeprowadzić co najmniej trzykrotny oprysk przeciwko robactwu. Ja zamierzam użyć Mospilan i środek z innej grupy niż neonikotynoidy. Taki sam zabieg przeprowadzę wiosną.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl