|
Temat: |
Re: wybór |
|
Autor: |
Beata B. |
|
E-mail: |
arielka186@wp.pl |
|
Data: |
czwartek, 15 sierpnia 2013 00:51:59 |
Mam nadzieję, że Moderator nie będzie zły iż odświeżam dość stary i pewnie już nieaktualny temat...
Jednak chciałabym coś dodać z własnego doświadczenia a propos Oncidium. W prawdzie z tego co wiem, obecnie gatunek o którym myślę, został przeniesiony do rodzaju Colmanara, jednak do końca jeszcze nie zgłębiłam tematu i w większości publikacji dalej pojawia się jako Oncidium... Chodzi mi mianowicie o hybrydę ( ) Jungle Monarch. Jak mi napisał nasz forumowy Kolega (proszę wybaczyć chwilową amnezję- jestem "świeża" na forum i w zw. z tym jeszcze nie pamiętam nazwisk lub nicków )jest to krzyżówka Oncidium debiutante i Oncidium maculatum (które to z kolei jest krzyżówką O.fuscatum i O.cariniferum).
Wracając do wspomnianego Oncidium (czy też Colmonary?)- u mnie roślina ta chowa się bez problemu, kwitnie (na razie raz, ale mam ją ponad pół roku i w tym czasie była rozsadzana na kilka mniejszych). Stoi nie na samym parapecie, ale niedaleko okna, w pokoju z oknem z oświetleniem ze strony południowej. Jedynym mankamentem jest podlewanie-trzeba uważać, by nie przelać rośliny, choć nawet w porównaniu z hybrydami Phanealopsisa jest to łatwiejsze, jako że potrzebuje więcej wody od wspomnianych powyżej. Tak więc to akurat Oncidium (w prawdzie hybrydę, jednak w dziale "Co kwitnie w...marcu?" może ją Pan obejrzeć- moim zdaniem piękna i wcale nie "przerasowiona") mogę szczerze polecić początkującym, czyli takim jak ja chociażby...
Pozdrawiam i mam nadzieję że choć po czasie jednak moja rada komuś się przyda |
|
|
|
|