Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Odpowiedz  Pokaż cały wątek
Temat: Re: Masdevallie
Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: środa, 29 maja 2013 22:40:00
Temp arkuszy uprawowych z reguły sa oparte na konkretnym stanowisku w którym widziano dany gatunek, nie zmienia to faktu ze ten sam gatunek nie moze wystąpić wyżej czy niżej, gdzie temperatury będą się różnic nawet kilka stopni. Te ogólne wartości podane przeze mnie wyżej, to optymalne wg autorów zakresy temp w których powinny czuć się dobrze Masdevallia, jednak to nigdy nie przesadza wszystkiego - nie wariujmy, 2 czy 3 stopnie plus minus z reguły nie maja znaczenia, ale w polaczenu z innymi warunkami, np brak ruchu powietrza, susza itd wtedy efekt może być zabójczy. Nie ma co się bać na zapas, tylko jak Jerzy wspomniał podchodzi z szacunkiem i wyobraźnią, na balkonie w bloku zabiłem jeszcze w Polsce wielką Gongore chocoensis w bodajże 3 dni, oczywiście przeczytałem, że świeże powietrze i ciepło i słońce , no ale mój balkon był na 4-tym pietrze słońce w środku lata, być może nawet deszcz kiedyś a potem spaliło na miazgę. No ale jeśli ktoś nie zacznie uprawy storczyków od wykończenia kilku to chyba jednak nie zrozumie i nie nauczy się cała sztuka co by nie popełniać tych samych błędów. Ja wciąż uparcie trzymam storczyki w niemal jednej szklarence od gorących do zimnych, i nie mogę się nauczyć, że wszelkie Renthera czy Vandy nawet jak zakwitną rok czy dwa to na trzeci są do wyrzucenia, z moimi niskimi temp, zimą i ściskiem...

pozdrawiam

Pozdrawiam

piotr

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl