Temat: |
Re: Masdevallie |
Autor: |
Piotr Markiewicz |
E-mail: |
|
Data: |
wtorek, 28 maja 2013 23:40:15 |
Ostatnio zostałem wlaścicielem kilkunastu Masdevalii i przyglądam się temu wątkowi szczególnie. Potwierdzam temp są tu niezmiernie ważne i chyba tak straciłem już w przeszłości wiele ich, tym razem nie chce popełnić tego samego błędu. Roślin które mam dostałem od pana który specjalizował się w Pleurothallidach jakieś ostatnie 20 lat...
Rośliny które dostałem od niego jednak miały podłoże poukładane warstwowo, niestety nie wiem jak były trzymana, bo na pewno od tego tez zależy jak i co mieszać, na pewno miały dobre warunki temperaturowe, i wysoką wilgotność warunków szklarni chłodnej, być może stały na tacach z kermazytem ale nie wiem tego.
Od spodu były małe kawałki steropianu, i kamienie, potem ogólne podłoże z średnio drobnej twardej kory, torfowca i kto tam wie co jeszcze, wierzchnia warstwa były to nieco większe twarde kawałki kory. Myślę, że taki układ sprawdza się doskonale w warunkach bardzo wilgotnych i chłodnych coby nie narazić rośliny na przelanie, tu raczej P będziesz miał odwrotny problem jak utrzymać tą wilgoć na dłużej.
Mam na zbyciu książkę o Masdevalliach, za darmo nie oddam ale można siędogadać, jakby kto chciał, jest po angielsku już jakiś czas temu wydana, ale to na pewno dobre wydanie i wiele info na początek. Jakby co dać znać na piotrmar małpa yahoo.co.uk pisane razem oczywiście. Kopia jest niemal nie używana ale ma zdublowane strony i brak kilku, które już są skopiowane i w sumie można uznać za kompletną.
Tak z ogólnych info tam zawartych temperatury dla Masdevallia, bo sa one inne niż dla pozostalych storczyków...:
................Noc........Dzień
Zimne:..........4-7C......10-16C
Chłodne:.......7-12C.....10-17C
Umiarkowane.10-13C....13-20C
Ciepłe..........16-18C....20-27C
Jest wymienione tylko 14 gatunków tych 'ciepłych' Masdevallia...
Pzodrawiam
|
|
|
|