Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Odpowiedz  Pokaż cały wątek
Temat: Re: Masdevallie
Autor: Elżbieta Ziąbkowska
E-mail: jaeuterpe@gmail.com
Data: piątek, 24 maja 2013 14:19:17
Z własnych obserwacji wywnioskowałam,że najlepszym podłożem jest podłoże korowe + 10% węgla drzewnego + sphagnum + drobny keramzyt + wiórka kokosowe.Ja do tego dodaję suszonego krowieńca,który pobudza korzenie do wzrostu i jakby stymulował kwitnienie.Kupiłam raz masdevallię w sphagnum.Podłoże ze sphagnum było tak ciasne,że musiałam przesadzić roślinę,ponieważ nie przesychało.Doszłam do wniosku,że dobrze zrobiłam.Można dodać seramis.Niektóre masdevallie jak veitchiana,czy hybrydy z nią lubią przeschnąć i lubią więcej światła.
Jeżeli chodzi o upał,to może nie jest tak tragicznie,ale np.coccinea alba nie lubi gorąca.Gorzej rośnie,nie kwitnie.Inne coccinee też są wybredne.Ja w takim wypadku wlewam im do kuwety lodowatą wodę,która chociaż trochę powoduje ulgę od upału.Spryskuję ze 3 razy dziennie.Jeszcze się nie zbiesiły.Alby rosną ładnie,chociaż jeszcze nie kwitły.Inne zaczynają kwitnąć.Zimą umiarkowanie lubne stoją w pomieszczeniu,gdzie temp. przekracza 20 st.Może nawet do 24.Zauważyłam,że doskonale się czują w tej temp.Więc potrafią się chyba zaaklimatyzować.Masdevallia nie falenopsis,ale nieco wyższa temp. nie powinna jej zaszkodzić.U nas lata są szczególnie gorące,a ja jakoś nie narzekam na moje masdevallie.Wręcz przeciwnie.To najlepiej rosnące u mnie storczyki.

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl