Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Odpowiedz  Pokaż cały wątek
Temat: Re: Masdevallie
Autor: Efka
E-mail:  
Data: wtorek, 21 maja 2013 20:55:37
Nie wiem, jak Pan sobie radzi z angielskim, tu w każdym razie (http://www.njorchids.org/articles/masdevallias/masdevallias.htm) jest napisane, że Masdevallie wymagają bardzo niewiele nawozu; nadmiar skutkuje słabymi przyrostami, uszkodzeniem korzeni, brązowieją końce liści, ostatecznie po jakimś czasie roślina ginie. Stąd bezpieczniej zacząć od bardzo niewielkiej dawki, ewentualnie po jakimś czasie zwiększyć. Storczyki, które są wrażliwe na nadmiar nawozu bezpieczniej jest nawozić mniej i częściej (bo na bieżąco go zużywają), raz w miesiącu dawki obliczonej na miesiąc ja bym przynajmniej nie stososwała (zresztą nie tylko do Masdevalli, ale do żadnych storczyków).
Ja bym zaczynała od 1-2 kropli nawozu (jeśli jest płynny) na litr wody raz w tygodniu, co drugie podlewanie (skoro planuje Pan dwa/tydzień) samą wodą. W razie potrzeby można później dawkę zwiększać, ale wcale bym nie była zdziwiona, gdyby to wystarczyło ... albo było za dużo .
W przypadku uprawy w sphagnum trzeba bardziej uważać, niż używając kory, ponieważ mech wchłania nawóz jak gąbka.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl