|
Temat: |
Re: Dziwne liście Phalenopsisa |
|
Autor: |
Mery |
|
E-mail: |
j.m.majchrzak@wp.pl |
|
Data: |
sobota, 11 maja 2013 10:04:33 |
Witam .
Moja teoria na ten temat jest podobna do tego co pisze Efka.
Ciekawi mnie czy ta roślina jest nowym nabytkiem? Czy może była zaniedbana - nie nawadniana.?
Jeżeli storczyk rósł w podłożu przewiewnym i w grubej korze a nie był namaczany dostatecznie, kora ściągała wilgoć z rośliny i stąd te pomarszczenia tkanki .
Jeszcze mógł "żyć" w środowisku o niskiej wilgotności powietrza , takie zjawisko pojawia się często , myślę o pękaniu młodych liści.
”W liściach roślin rosnących w środowisku suchym zewnętrzne ściany komórkowe skórki są bardzo grube, silnie skutynizowane, a nawet mogą być zdrewniałe.......
Przestrzeń pomiędzy górną i dolną skórką liścia wypełniona jest głównie miękiszem asymilacyjnym”.
Myślę,że "zdrewniałe" , zewnętrzne części liści nie są w stanie rozciągnąć się, gdy miękisz w liściu rozrasta się lub roślina po dłuższym czasie suszy dostanie wody. Wtedy liść pęka.
Nie jest to choroba, raczej błąd w uprawie. Środowisko w którym storczyk rósł, było nadmiernie suche. Stan rośliny po pewnym czasie powinien ulec poprawie. [Te liście, niestety nie zrosną się a starsze nie wrócą do gładkości. ]
Proszę je przemyć czystą wodą .
Storczykowi trzeba zapewnić mikroklimat.
Maria
|
|
|
|
|