|
Temat: |
Re: Co kwitnie w ............. kwietniu? |
|
Autor: |
Tamara Florczak |
|
E-mail: |
|
|
Data: |
niedziela, 5 maja 2013 19:16:17 |
Zajrzałam, zajrzałam, ponieważ jak trzeba się chwalić, to musiałam pochwalić się moją Pln aurita
Piotrze, jeżeli chodzi o Twoją śliczną nieoznaczoną Pleione, to Rakata była moim pierwszym skojarzeniem, ponieważ kwiatów Pln. Vesuvius nie widziałam. Możliwe, że to Vesuvius. Jednak dokładna identyfikacja dla laików będzie baaaardzo trudna, ponieważ obie krzyżówki są 'spokrewnione' przez Pln. x confusa: Pleione Vesuvius to Pln. bulbocodioides x Pln. x confusa, zaś Pleione Rakata - Pln. pleionoides x Pln. Shantung = Pln. formosana x Pln. x confusa.... Do zauważenia niuansów różniących kwiaty na pewno potrzebna jest opinia specjalisty.
Sama wielkość kwiatów, kształt płatków, czy rysunek na warżce, a nawet kolor nie są wystarczającymi danymi do prawidłowego oznaczenia danej krzyżówki. Przykładem może być pokazywana kiedyś Pleione Piton, czy wymieniona w tym temacie Pln Shantung, albo zamieszczona na zdjęciu poniżej Pln Zeus Weinstein

Pokazane kwiaty teoretycznie mają tych samych rodziców: Pln. formosana i Pln. forrestii, tyle że ci "rodzice" występują w kilku formach. W efekcie mamy kwiaty o różnej wielkości, kolorze i nawet terminie kwitnienia.
Na początku wegetacji Pleione, podlewanie rzeczywiście może być problematyczne. Nauczyłam się, że w tym okresie lepiej przesuszyć storczyki, niż dać wodę za wcześnie.
Regularne podlewanie zaczynam dopiero wtedy, gdy rośliny wykształcą korzenie, co można poznać po intensywnym wzroście liści. Do tego czasu tylko delikatnie zwilżam podłoże dookoła pseudobulw i zanurzam w wodzie na kilka minut doniczki tak max do połowy ich wysokości.
Nadwyżki? Nie ma sprawy, tylko musisz uzbroić się w cierpliwość, ponieważ ja dopiero zaczynam 'zabawę' i na ogół od 1 sztuki.
Z drugiej strony biorąc pod uwagę Twoje miejsce zamieszkania, a co za tym idzie nieograniczony dostęp do tych storczyków, jestem zdania, że wcześniej to ja będę prosić Ciebie o zapisanie mnie w kolejce po coś ciekawego
|
|
|
|
|