Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Odpowiedz  Pokaż cały wątek
Temat: Re: wybór
Autor: ajania
E-mail: ajania@autograf.pl
Data: sobota, 20 kwietnia 2013 18:02:18
Zgadzam się z Milenką (Efka) absolutnie. Należy "mierzyć siły na zamiary". Nie ma storczyków łatwych i faktycznie wystarczy rozejrzeć się po Forach aby to zauważyć. Mam na sąsiedni Forum koleżankę, która uprawia szereg wymagających gatunków, może się pochwalić na prawdę spektakularnymi kwitnieniami a w komentarzu do kolekcji marketowych hybryd innego Forumowicza napisała : "jakie one piękne i różnorodne, dlaczego u mnie nie chcą rosnąć i kwitnąć...?"
Sądzę też, że na samym starcie nie należy się nastawiać na określoną grupę roślin. Nie tylko nie wiemy czy będą nam dobrze rosły i kwitły w naszych warunkach ale czy tak na prawdę przypadnie nam do gustu dany rodzaj. To na prawdę dopiero w praktyce "wychodzi". Trzeba popróbować różnych, żeby wiedzieć, że dana grupa roślin to jest to. Znajomość roślin nie zaczyna się w internecie ani książce, znajomość roślin zaczyna się na własnym parapecie lub w orchidarium.
Tak na prawdę teoretycznie ma Pan warunki optymalne dla wielu gatunków storczyków. Praktyka dokona ostatecznej weryfikacji. Ja ze swej strony radzę jednak zacząć od takiej grupy roślin, która łatwiej przystosowuje się do warunków parapetowych. Masdevallia nie jest moim zdaniem dobrym wyborem na początek. To roślina bardziej wymagająca.
Wbijać z głowy nie mam zamiaru - zainteresowanie storczykami to przyjemne, fascynujące hobby. Daje niesamowite wrażenia i radość (choćby z kwitnienia wymarzonej roślinki).
Życzę powodzenia.

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl