Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Odpowiedz  Pokaż cały wątek
Temat: Re: wybór
Autor: Elżbieta Ziąbkowska
E-mail: jaeuterpe@gmail.com
Data: czwartek, 28 marca 2013 09:45:43
Mam różne.W ganku stoją chłodnolubne,a więc różne coccinee,Monarch,veitchiana,tovarensis.W nocy spada tam temp.nieraz do kilku stopni.Tak się składa,że mam chłodniejszą kuchnię.To jest pn.- zachód,więc mieszkają w niej te,które lubią umiarkowane temp.,a mam ich najwięcej.Ignea,ale ta przeszła z chłodnego ganku do kuchni w zamianę za barleanę,Aquarius,Ted Khoe,Amazone,Rosemary,Sheila mix i inne.W ciepłym pokoju stoją tylko dwie - angulata i strobeli - Golden Tiger.Może być jeszcze strobeli.To urocze maleństwo.
Stawiam je na tacach z keramzytem,ale tak aby wystawały nad kaloryfer,a parująca woda zraszała liście od dołu.Można taką tacę na czymś postawić.Np. na zakrętkach od butelek,czy na listewkach.Ja to już pisałam w temacie Masdevallia Falcata na tym forum.Oczywiście konieczne jest spryskiwanie,ale,ale jedne lubią mniej,inne więcej,no i dobrze jest jak stoją w jaśniejszym miejscu,byle nie na słońcu.Vetchiana lubi nawet nieco wschodniego słoneczka.U mnie na parapetach jest pełno,może dlatego wilgotność jest wystarczająca i nie zdarzyło mi się ,by pąki u Masdevallia zasychały.Można postawić małą paprotkę,jakiegoś pływacza - bardzo ładnie kwitną,rosiczkę,czy tłustosza.Wyciągną ziemórki z podłoża,podniosą wilgotność.

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl