Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Odpowiedz  Pokaż cały wątek
Temat: Re: wybór
Autor: Elżbieta Ziąbkowska
E-mail: jaeuterpe@gmail.com
Data: środa, 27 marca 2013 20:58:11
Osobiście proponuję dobrać takie rośliny,dla jakich może Pan zapewnić warunki,a nie takie jakie by Pan chciał.
A co do Masdevallia... .Czytając jak trudne są rośliny z tego gatunku do uprawy omijałam je "szerokim łukiem". Kiedyś przypadkiem dostałam kilka listków Masdevallia Aquarius.W grudniu minęło 5 lat.Roślinę mam do tej pory,kwitnie mi nieprzerwanie już prawie 2 lata. Jest zdrowa,nie mam z nią problemów.Niedługo potem zaczęły docierać inne Masdevallia,które się u mnie szybko zaaklimatyzowały.
Widząc jak te rośliny u mnie rosną,kwitną postanowiłam kupować nowe.A stoją na parapetach.Lato spędzają na dworze.Masdevallia mogą być chłodno,umiarkowanie i ciepłolubne,więc wybór tu jest,tylko tych ciepłolubnych jest niewiele.Wszystkie potrzebują wysokiej wilgotności,ale na wszystko są sposoby.
Na początku oczarowana storczykami zaczęłam kolekcjonować Cattleya,Paphiopedilum,Dendrobium,które bardzo mi się podobają.
Niestety,większość Cattleja sprzedałam,zamieniłam na Masdevallia,albo mi popadały.Z Dendrobium wychodzą mi chłodnolubne,więc zaniechałam ich dalszego kolekcjonowania .Sabotki mam "niezłe"i też kupuję nowe,a Masdevallia?
Czasem się zastanawiam,czy to nie one mnie wybrały, bo nie posiadam orchidarium,ani szklarni.W dodatku nowy piec gazowy lepiej grzeje i podwyższyła się temperatura w miejscu gdzie stoją.Chciałam zrobić zamianę,przenieść rośliny w chłodniejsze miejsce,ale obserwując je doszłam do wniosku,że nie trzeba.Przezimowały lepiej,zdrowiej niż w ubiegłym roku,pędziki kwiatowe mają,będę się chwalić,a jakże,więc musiały się przystosować do wyższej temperatury.Śmieję się,że Masdevallia są inteligentne,ale w tym coś jest.
Więc może Pan spróbować.Nawet trzeba.Powoli,ostrożnie i będzie dobrze.Znam sporo osób,które mają piękne Masdevallia i hodują je z powodzeniem nawet na parapetach.Według mnie to storczyki wdzięczne i najłatwiejsze w uprawie.
Jeżeli Ktoś się w tym momencie dziwi,to jego sprawa.
Pozdrawiam.
Elżbieta Ziąbkowska

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl