Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Odpowiedz  Pokaż cały wątek
Temat: Re: wybór
Autor: Pierrot
E-mail:  
Data: wtorek, 26 marca 2013 20:43:34
Panie Piotrze, dziękuję za sprostowanie i przepraszam za moją ignorancję.
A po tym co Pan pisze w ostatnim zdaniu, to obawiam się, że większośc z Was ma orchidaria, szklarnie itp, a mało jest tu osób z "doświadczeniami parapetowymi". Tym nie mniej zamierzam uczyć się od pasjonatów, na forum storczykowym, a nie na jakimś forum ogrodniczym.
Mam wytypowanych: po ok. 10 gatunków Oncidium i Laelia, kilka Cattleya, plus jakieś Epidendrum, Gongora, Odontoglossum, Stanhopea, Barbosella. Jak pisałem poczekam do chwili, gdy pojawi sie ciekawa oferta, a ja nabiorę przekonania, że to ma sens.
A tak w ogóle, to "zachorowałem" na Masdevallie i niestety wiem, że na parapecie praktycznie nie ma szans, żeby je utrzymać. Szkoda.
Czy w Polsce oferuje jakaś firma profesjonalne orchidaria? Czy w takich orchidariach daje się regulować temperaturę w szerokim zakresie - powiedzmy od 10 do 30C? Bo obawaim się, że nie jest łatwo wykonać samoróbkę do storczyków wymagających niskich temperatur.
Mnie raczej nie grozi postawienie w mieszkaniu orchidarium wysokiego na metr czy więcej. Mam skromne ambicje - naście storczyków - może właśnie Masdevallie...

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl