Temat: |
Re: Zmiana wybarwienia u roślin w orchidarium |
Autor: |
Efka |
E-mail: |
stefania75@interia.pl |
Data: |
piątek, 15 marca 2013 18:30:31 |
Pani Anno - proszę się do mnie zwracać, jak Pani wygodnie, Efka/ty - bez dylematów .
W odpowiedzi na to, co Mery napisała - ja mam wszystkie wyżej wymienione, tzn. o białych, żółtych i różowych kwiatach, które wybarwiają liście, pędy i nawet korzenie miejscami na taki kolor . Wystarczy, że kwiat ma jakiekolwiek kropeczki w takim różowym/czerwonym kolorze i już liście mogą (nie muszą) być takie, np. u Liodoro nigdy nie widziałam przebarwień zielonych części, chociaż kwiat ma takie kolory.
Myślę, że najbezpieczniej zawsze kierować się tym, jak roślina narażona jest na słońce w naturze i zdjęciami liści storczyków z rodzinnych stron (lub rodziców, jeśli to krzyżówki).
Barwniki mają różne kolory, od żółtego, pomarańczowego przez czerwony do fioletu, więc pewnie nie wszystkie zauważamy, jeśli są zmieszane z zielenią liści. Podobnie jak u liści naszych drzew - przeważnie są dla nas zielone w różnych odcieniach, a gdy jesienią utracą chlorofil, pokazują się kolory barwników, które były tam i wcześniej, ale zamaskowane chlorofilem.
|
|
|
|