Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Odpowiedz  Pokaż cały w±tek
Temat: Re: Zbyt szybkie przekwitanie
Autor: Agnieszka
E-mail: agnieszka.dobek@wp.pl
Data: sobota, 15 grudnia 2012 18:41:11
Witam

Mam podobny problem ze storczykiem (falenopsis hybr). Jest juz u mnie od około 7 lat. W pierwszych latach zakwitał bez problemu raz w roku zim±, miał białe kwiaty (zał±czam zdj. jego dawnego kwitnienia - zainicjowanego u mnie ). Uprawiam go w tych samych warunkach na tym samym parapecie. 3 lata temu "odmłodziłam" go i od tej pory zaczęły się problemy z kwitnieniem. Sytuacja powtarza się co roku: jesieni± wypuszcza pęd kwiatowy, niezbyt długi (około 20 cm), na którym pojawiaj± się tylko 3-4 p±ki. Niestety stopniowo wszystkie żółkn± i żaden nie rozwija się. Rok temu rozwin±ł się jemu tylko 1 kwiat, reszta p±ków padła. Wczoraj obcięłam ten nieszczęsny pęd nad 3 węzłem, bo wszystkie p±ki zżółkły. Dodam, że u mnie przyczyn± na pewno nie jest brak ¶wiatła: parapet jest do¶wietlany od listopada codziennie od 15 do 22, inne stoj±ce obok falenopisy rozwijaj± p±ki normalnie. Nawet wł±czam nawilżacz na kilka godz dziennie. Wszystko na nic. Jestem już zniechęcona do tego "białego", chyba komu¶ go oddam .

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl