Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Odpowiedz  Pokaż cały wątek
Temat: czy to dobra pora??
Autor: Joasia
E-mail:  
Data: środa, 11 stycznia 2012 19:50:04
Drodzy Forumowicze!
Od kilku dni nic nie robię tylko czytam forum
Otóż mam w swoim posiadaniu 11 felków Latem bardzo długo i ładni mi kwitły, w tej chwili są uśpione. Jednak miałam mały problem gdyż zalęgło mi się w nich robactwo... Nawet nomolt nie pomógł... Dlatego też po prostu przesadziłam moje kwiatki, myjąc przy tym ich korzenie w wodzie z szarym mydłem, gdyż tak mi doradzono. Robactwo zginęło
Jednak teraz kiedy tak zawzięcie zaczęłam czytać forum doszłam do wniosku, że podłoże, w którym je posadziłam jest nieodpowiednie, gdyż bardzo zbite. No i nie jestem pewna, czy nie lepiej byłoby gdybym je ponownie przesadziła do odpowiedniego dla nich podłoża, aby na wiosnę od razu mogły ruszyć do boju . Widzę, że w niektórych doniczkach korzonki są nie zgnite ale takie puste w środku....
Czy możecie podrzucić mi jakieś porady odnośnie tego jak powinnam postępować przesadzając moich milusińskich??
Bo czytając forum dowiedziałam się, że obcinając korzeń należy go obsypać np. cynamonem. Doczytałam się też, że ktoś przed posadzeniem podłoże "grzeje" w mikrofalówce, chciałam zapytać po co? Co to daje?
Dlaczego po przesadzeniu roślinki można podlać dopiero po 10 dniach? A co jeśli korzenie będą srebrne i będą wymagały podlania?

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl