|
Temat: |
Re: Paphiopedila |
|
Autor: |
Agata Rapacz |
|
E-mail: |
agata.rapacz@gmx.at |
|
Data: |
piątek, 18 listopada 2011 15:52:03 |
Marku.Na dluzsze opracowanie brak czasu.Jednak pozwolisz, ze podam Ci przepis Kamilii Irie, zamieszczony kiedys gdzie indziej, ktory jest tak przekonywujacy, ze chyba nie trzeba nic wiecej.Kamila zreszta posiada ze znanych mi storczykarzy najpiekniejsza kolekcje spiochow i to ona mnie i nie tylko mnie zarazila uprawa Catasetinae.Zaznaczam, ze cytat ow zamieszczam tu za zgoda autorki:
Storczyki (Catasetinae) te sa niezmiernie latwe w "obsludze". Uwielbiam ich okres zimowego odpoczynku. Opadaja im wszystkie liscie. Bulwy kurcza sie do rozmiarow psiej kupy i ogolnie potrzebuja jedynie odrobiny wody raz w miesiacu, tyle by tylko bulwy im calkowicie nie zaschly. Ogolnie mozna o nich zupelnie zapomniec. Pomimo tak drastycznej "opieki" nad nimi w okresie zimowym, odwdzieczaja sie na wiosne mlodymi, zielonymi przyrostami, przy podstawie bulwy. Wtedy wznawiamy ostroznie podlewanie i gdy korzenie przy nowym przyroscie porzadnie wrosna w podloze, zaczynamy dosyc pracowity okres. Ten okres nazwiemy podlewanie, podlewanie, jeszcze raz podlewanie. Storczyk zlopie niezliczone ilosci wody - podloze przewaznie przesycha juz co drugi dzien. Do tego jest STRASZNIE glodny. Nawoz przy kazdym podlewaniu (ja uzywam nawozu 20-20-20). Chodzi w tym wszystki o to by w okresie wiosna-jesien udalo sie wypedzic jak najwiekszych rozmiarow bulwe. Im wieksza i bardziej pekata, tym lepsze kwitnienie.
Ta krzyzowka zakwitla pod koniec lata. Dwa pedy z laczna iloscia kwiatow 23 sztuki. Kwiaty utrzymywaly sie na roslinie jakies 2 tygodnie i mialy ciekawy zapach, zblizony do zapachu inhalatora do nosa. Cos miedzy miodem a mentolem Po zakonczonym kwitnieniu liscie zaczely natychmiastowo zolknac, poczawszy stopniowo od dolu. Rowniez zmniejszylam podlewanie. Niedlugo storczyk ten wejdzie w okres zimowego odpoczynku i wszystko potem od nowa  |
|
|
|
|