Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Odpowiedz  Pokaż cały wątek
Temat: Re: Paphiopedila
Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: piątek, 18 listopada 2011 14:18:26

Gratuluję opracowania , na pewno wielu osobom się przyda.

Paphia "to nie moja bajka", choć kilka mam . Miałam też okazję przez dłuższy czas obserwować ten rodzaj u p.T.Kusibaba, który ma chyba wszystkie gatunki i trochę hybryd zarówno Paphiopedilum jak i Phragmipedium. Ma też szklarnię, a więc warunki krańcowo różne od naszych, domowych.

No to kilka słów o Jego sposobie uprawy Paphiów. Woda RO, ale nawożenie bardzo duże (uważa, że skoro my jemy codziennie, to i rośliny muszą ). Efekt jest taki, że rośliny rosną i kwitną jak szalone (bywały na naszych wystawach ), choć z przenawożenia czasem czarnieją im końcówki liści, zwłaszcza w sekcji Brachypetalum. Na ogół rosną w plastikowych doniczkach, często wstawianych do glinianych dla lepszej stabilizacji. Przesadzane są regularnie, co 2 lata. Bardzo skąpe jest podlewanie w fazie wyrastania nowych rozet, bo im bardziej sucho, tym korzenie chętniej rosną. Wilgotność, jak to w szklarni, bardzo wysoka. Ustawienie względem światła zależy od gatunku, ale zawsze doniczki są tak ustawione, żeby młode przyrosty były skierowane na południe.

Reasumując, tak jak napisałeś, wszystko zależy od warunków jakimi dysponujemy .

Pozdrawiam,
Grażyna

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl