Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Odpowiedz  Pokaż cały wątek
Temat: Re: Slimaki
Autor: Kazimierz Oboza
E-mail: kazimierz.oboza@op.pl
Data: czwartek, 3 listopada 2011 18:53:13
Pani Ewuniu, również dla mnie ślimaki to największy chyba problem. Stosowałem różne metody ich zwalczania, w tym głównie met. chemiczne granulki typu Musorol- zielone lub Ślimakol - szare. Wyłapywałem ręcznie na rozmaite pułapki, a następnie wrzucałem do pojemnika z solanką, a mimo to nie mogłem w sposób widoczny ograniczyć ich ilości. Istotne jest pełne niszczenie wyłapanych ślimaków, a nie tylko rozdeptywanie lub zgniatanie oraz pozostawianie na miejscu, ponieważ ślimaki to kanibale i wykorzystują resztki swoich pobratymców jako źródło wysoko proteinowego białka przyśpieszające ich rozwój. Będąc już na granicy rozpaczy zdecydowałem się na ochronę biologiczną polegającą na zasileniu podłoża roztworem wodnym kultury Phasmachabditis - System prod. firmy BIOBEST Belgium NV Westerio, zawierającej jaja pożytecznych nicieni z gatunku Phasmarhabditis hermaphrodita. Kuracja taka jest skuteczna przez okres 4 do 6 tygodni od zastosowania i przyczynia się do totalnej likwidacji ślimaków bezskorupowych, tzw. pomrowiów, w mniejszych stopniu giną skorupowe. Wynika to z faktu, że nicienie bytują w glebie i rozwijają się do czasu dopóki nie rozwiną się kultury wszędobylskich nicieni pasożytniczych odżywiających się tymi pożytecznymi. Tak więc ze 2 razy do roku dobrze jest kurację powtarzać. Niestety minimalne opakowanie jest przeznaczone na powierzchnię ok 40 m kwadratowych, więc można polać również ogródek, a w nim miejsca zacienione i kompostowniki wtedy efekt będzie skumulowany. I jeszcze jedno nicienie te nie tolerują wysokich temperatur więc po otrzymaniu przesyłki należy ją trzymać max. 1- 2 dni w lodówce, a następnie zrobić roztwór i polać grunt oraz podłoże w doniczkach. Nicienie te nie są szkodliwe dla ludzi i zwierząt, więc nie trzeba stosować żadnych środków ostrożności. I najważniejsze. Zakupu można dokonać przez internt. Ja swoje nicienie kupiłem w firmie HORTICO. A tutaj ich strona www: www.soteshop.hortico.pl
Dodam, że są również inni wytwórcy tego preparatu biologicznego w Eurpoie, ale nie miałem okazji ich jeszcze sprawdzić. Zbliża się szybko zima więc nie sprawdzałem czy jeszcze ten preparat jest dostępny, ale łatwo to można ustalić kontaktując się ze sklepem.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl