|
Temat: |
Re: Aparat fotograficzny? |
|
Autor: |
titus1 |
|
E-mail: |
|
|
Data: |
wtorek, 19 lipca 2011 07:20:22 |
Ja kupuję sprzęt poprzez forum sprzętu firmy Nikon. Jest tam coś co nazywa się pomocna ręka. Można poprosić kogoś bardziej doświadczonego o pomoc w zakupie. Przy zakupie używanego body zwraca się uwagę na ilość "klapnięć" migawki, czy ile aparat zrobił zdjęć. Jest to zapisane w exifie każdego zdjęcia wychodzącego z puszki. Nie da się w tym ingerować, tak więc odpadają obawy o cofanie licznika. Poza tym zwraca się uwagę na wizualny stan puszki. Jeśli chodzi o obiektyw, to przyglądamy się soczewkom, czy nie są porysowane, zakurzone od środka, czy mechanizm pierścieni działa bez zacięć i luzów, z odpowiednim oporem.
Na używany sprzęt masz miesięczną gwarancję. Na forum rzadko można spotkać cwaniaczków czy kombinatorów, zostali wyeliminowani komentarzami użytkowników.
Co do pozostałych systemów to się nie wypowiadam. Miałem kiedyś w rękach Sony alfa 350 i dziwiłem się że tak strasznie szumi, nawet na dość niskich ISO. Pakując się w jakiś system należy brać pod uwagę nie tylko cenę body ale też cenę szkieł.
To co mam wystarcza do moich potrzeb, owszem przydał by się naprawdę rasowy obiektyw do makra oraz lampa pierścieniowa. |
|
|
|
|