|
Temat: |
Re: Aparat fotograficzny? |
|
Autor: |
marzena |
|
E-mail: |
m-sowka@tlen.pl |
|
Data: |
wtorek, 19 lipca 2011 05:15:51 |
Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź. Z moim "szczęściem" boję się używanych sprzętów oraz samochodów.. Doświadczenia mam w tym względzie paskudne Trzeba się naprawdę dobrze znać by ktoś sprytnie nie wykorzystał naszej niewiedzy i sprzedał coś co jest uszkodzone.. Nawet te urządzenia, które kupowalam w sklepach (celowo już dokupując dodatkową gwarancję) w 80% lądowały w reklamacjach - bo jak zwykle coś było nie tak Taka juz widać moja uroda, haha - mam pecha do urządzeń. Wolę więc jednak mieć możliwość reklamacji "w razie czego"
Testowałam Nikona D7000 z obiektywem do makro 85mm F/3,5 najlepsze zdjęcie jeśli chodzi o głębię ostrości (i tak niezadowalającą) uzyskałam przy ustawieniu (niestety auto) F5,6 1/30sec i 200 ISO - oświetlenie tylko sztuczne (dość jasne pomieszczenie) - wiem, że gdybym pobawila się przesłoną byłoby lepiej, no ale cóż..
Dziś (tzn. juz wczoraj) Bawiłam się kompaktami sony super zoom DSC-HX100V i jego poprzednikiem, a przy okazji złapałam lustrzankę - po obejrzeniu zdjęć w domu stwierdzam jednoznacznie, że kompakty odpadają jeśli chodzi o makro Lustrzanka z serii alfa 33 z obiektywem macro 30 poradziła sobie rewelacyjnie - fakt, że pobawiłam się przesłoną jak i czasem ekspozycji - ale zdjęcia robiłam z ręki. Zestaw czyli body i 2 kitowe obiektywy 18-55mm oraz 55-200mm to koszt ok 3500 + do tego 30-stka makro ok 800zł
Wiem, że identyczne zestawy o dziwo tańsze ma pentax kr (chyba kr - piszę z pamięci)- ale tu gorzej z obiektywem macro (cenowo - 1700zł za 50mm) i nikon, zabij nie pamiętam modelu.. Jutro będe rozgryzać dalej temat tych trzech pozycji, skończy się pewnie na zdjęciach próbnych - podzielę się spostrzeżeniami. Tyle udało mi się dziś wynaleźć dla porównania w necie.
Titus, powiedz czy większą głębię uzyskam poprzez nakładkę na "zwykły" obiektyw, bądź pierścienie, czy lepszy efekt daje jednak obiektyw makro i manipulacja przesłoną? Ponieważ na 70% zakup skończy się jakąś lustrzanką o odzwierciedlenie detali się już nie boję.
Teraz dylemat pojawia się na - silnikach - body-obiektyw, poręcznej możliwości ręcznego ustawiania ostrości na obiektywie, (tu mówię o makro) w miarę intuicyjnym menu, żywotności baterii no i zapoznaniu się, który z zestawów do 4500zł (tak wiem wzrosło ale musiało bo mówimy już o lustrach, a i 3 obiektywach + body) będzie najbardziej odpowiedni?
I czy jest szansa podejrzeć gdzieś Twoje zdjęcia?
pozdrawiam i dziękuję za reakcję
marzena |
|
|
|
|