Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Odpowiedz  Pokaż cały wątek
Temat: Re: Aparat fotograficzny?
Autor: marzena
E-mail: m-sowka@tlen.pl
Data: poniedziałek, 18 lipca 2011 03:00:24
Witam,
Odświeżam wątek, bo cierpię katorgi nie mogąc zrobić porządnych fotek moim storczykom, a te które udaje mi się robić moim starym olympusem pozostawiają wiele do życzenia.
Myślę, że nie tylko ja skorzystam z Waszych podpowiedzi, bo temat jest równie nurtujący jak opieka nad naszymi ulubieńcami - uwiecznić piękno roślin, które odwdzięczyły się kwitnieniami, zrobić zdjęcie mikroskopijnej paskudzie, która im robi krzywdę - na tyle dobre by była możliwa do zidentyfikowania przez innych mądrzejszych od nas ludzi itp.
Ponieważ sprzęty fotograficzne zmieniają się mniej więcej jak komputery, domyślam się że używacie innych aparatów niż tych z 2006/07 roku, a jeśli nawet... większość z nich nie jest już na rynku dostępna.
Zależy mi na dużym odwzorowaniu szczegółów przy maksymalnej głębi ostrości, a dylemat polega na tym, że po zrobieniu testowych fotek w salonie fotograficznym mojej celogyne ovalis zwątpiłam już zupełnie w zakup lustrzanki, która jest droga, odzwierciedlenie ma rewelacyjne, jakość również tylko, że głębia ostrości jest tak mała i ostrość skupiła się na połowie wrażki (fakt faktem, że nie pobawiłam się w ustawieniach przesłony, pewnie coś można było podciągnąć) I tu na przykład lepiej wypadł kompakt samsunga aczkolwiek kwiat jest mniej doświetlony przez wzgląd na zdjęcie zrobione z bliskiej odległości.
Zastanawiam się jeszcze nad najnowszym super zoomem sony - tylko czy to spełni moje oczekiwania? Jutro jadę go testować..
Testy pokazują, że te aparaty, które robią przyzwoite makro (nie mówię tu o wyżej wspomnianej lustrzance, a o kompaktach z/lub niewymienną optyką i super zoomach) niestety słabo wypadają w innych zdjęciach przy wyższym ISO (800) i odwrotnie, te które robią rewelacyjne zdjęcia "inne", można spokojnie powiedzieć, że jakby w ogóle nie robiły makro.
Marzy mi się by móc zrobić w (mam nadzieję) niedalekiej przyszłości zdjęcia choć w połowie tak dobre jak to jedno zdjęcie (zbliżenie) hymenorchis javanica Pani Beaty Sobieszczeńskiej - dla ułatwienia załączę link http://orchidarium.pl/forum/read.php?f=0&i=12338
które uważam za dzieło sztuki!
Pomóżcie proszę w wyborze, bo nie ma to jak praktyka, a zakup do tanich nie należy Tyle kwitnień już mi umknęło (no może nie dosłownie gdyż są uwiecznione - tyle że jakość tych zdjęć jest taka jakby ich wogóle nie było ), a właśnie po dwóch latach doczekałam się 2 pąków na moim angraecum didieri.

Wszelkie rozwiązania są dla mnie do przyjęcia (nakładki, pierścienie, odwrócony obiektyw...) byleby móc osiągnąć pożądany efekt, w granicach mniej, więcej do 3000zł

z góry dziękuję za odpowiedzi
pozdrawiam
marzena

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl