Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Odpowiedz  Pokaż cały wątek
Temat: Re: Kora??
Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail:  
Data: piątek, 13 maja 2011 10:37:10
Witam,
Nie wierzę, tyle osób pokazuje uprawy na glinianym naczyniu. Ja podjęłam próbę z glinianymi doniczkami (typowymi) i do uprawy na glinie (rura z dnem) z i w kierunku wygody mojej osobistej.
Mam często zastępstwo przy podlewaniu. Teraz wystarczy żebym określiła, lejemy tylko wodę do środka albo lejemy po całości. Od czego zależy sposób podlewania, wszyscy wiemy.
Moich kilka praktycznych rad;
1. Uszczelniałam dno w rurowych doniczkach, zalewając mlekiem, serwatką. Później płukałam i tyle. Nie śmierdzi.
Autor artykułu Thomas Moennig, który wskażę, też ma różne metody na uszczelnienie dna w doniczkach. Tędy bardzo dużo wody ucieka. Potrzebne tylko boki do podsączania. Artykuł w Biuletynie DOG „Die Orchidee” 62(2) 2011, strona 100. Polecam te praktyczne porady. Są rysunki i zdjęcia.
Można też wpisać w GOOGLE – giesstopf, a pokarze się też sporo na ten temat, sprawdziłam.
2. Bryły torfu, takie „cegły” ma Manuel, pocięłam piłą na paski o grubości 1-2 cm. Najlepiej to robić na mokro.
3. Taki mokry plaster torfu kładziemy na kawałku folii, tutaj trzeba poprosić żonę o pomoc. (Może opowie jak zrolować naleśnik z serem przy pomocy ścierki.)
Mokry plaster torfu (nie ociekający) jest plastyczny i przy pomocy folii można go przymocować na rurze. Folii nie zdejmujemy, drutem motamy po wierzchu folii. Dopiero jak wszystko ułoży się, zaschnie, folię i drut zdejmujemy.
4. Teraz już na suchym torfie zakładamy jego mocowanie. Pamiętajmy o tym, że suchy torf zjedzie z rury, mocowanie powinno być ścisłe.
5. Możemy sadzić rośliny.

Pozdrawiam i trzymam kciuki żeby się udało.
ewka

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl