Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Odpowiedz  Pokaż cały wątek
Temat: Re: Fotografie chorób storczyków
Autor: Mariola
E-mail:  
Data: poniedziałek, 15 listopada 2010 15:06:58
Witam
znowu trochę pomarudzę za co z góry przepraszam, ale jestem początkującą osobą w uprawie tych pieknych roślin. Zawsze jak kupowałam storczyka, to zwracałam uwagę głównie na liście i stan korzeni, jak większośc z nas. Nie wiedziałam, że istnieje "WIRUSOWE PRZEBARWIENIE KWIATÓW", właśnie takie mam na jednym z moich Phalaenopsis. Podobnie wyglada jak na tym zdjęciu, tylko nie ma takich uszkodzeń płatków i brązowych przebarwien, sa tylko zielone kropki. Zastanawiałam sie wielokrotnie co to moze byc, ale zganiałam to, na przebarwienia od światła. Obecnie falek juz przekwita. Ma w nie najlepszym stanie korzonki. Chciałam go wyjąc, poobcinac chore korzenie i włozyc do nowego podłoża, ale czy jest teraz sens, skoro jest porazony wirusem? Czy mam go ratowac, czy raczej wyrzucic? Moczyłam go razem w jednej misce z innymi storczykami, nieswiadoma jego choroby

Czy ktos z Państwa miał ten sam problem i jak sobie poradził? Czy go wyrzucic, czy odizolowac od reszty? Tylko co to da teraz jak stał razem z innymi na parapecie. Takie rozterki laika
Może uda sie zrobić zdjęcie tego storczyka, to wstawię fotkę. Tylko tak jak pisałam wyżej storczyk juz przekwita i niewiele widac tych zielonych kropek.
Pozdrawiam Mariola

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl