|
Temat: |
Dendrobium chrysotoxum |
|
Autor: |
41ryszard |
|
E-mail: |
41ryszard@gmail.com |
|
Data: |
sobota, 4 września 2010 17:20:30 |
Wczoraj przyszło pocztą, bardzo dobrze zabezpieczone Dendrobium chrysotoxum.Zakup dokonany na allegro w świetnym sklepiku z Warszawy. Roślina dorosła,zdolna do kwitnienia,bez zarzutu.
Sprzedawca informuje że:
"Dendrobium chrysotoxum to niewielki storczyk epifityczny występujący w naturze na terenie Birmy, Laosu, Tajlandii, Wietnamu, wschodnich Himalajów a także części obszaru Indii.
Wielkość: pseudobulwy osiągają wysokość do 30 cm, roślina rozrasta się w duże kępy.
Kwiaty: od 3,5 do 5 cm, silnie pachnące miodem.
Pędy kwiatowe: zwieszające się, do 30 cm długości.
Sposób uprawy: podkładka (warto wziąć większą, bo roślina szybko się rozrasta), koszyk, przepuszczalne podłoże.
Miejsce uprawy: latem ciepłe, zimą chłodne (nocą temperatura powinna spadać do ok. 10 stopni Celsjusza), światło rozproszone.
Podlewanie: w okresie wzrostu regularne, zimą skąpe."
Wydaje się,że podołam wymaganiom bo zakupiłem lampę sodową HPS 150W a zimą w jednym z nieogrzewanych pomieszczeń temperatura nocą spada do 10 St.C. natomiast w dzień będę ją podnosił do max. 17 st.No i sucho lekkie podlewanie raza w miesiącu.I tak od listopada do końca lutego ,chyba że roślina sama da znać o powrocie do wzrostu.
Otrzymałem ją w maleńkim koszyczku a nie mając orchidarium,przesadziłem do większego koszyka z grubym podłożem ze skorup orzecha kokosowego /wcześniej wymoczonych/ i będę podlewał-maczał storczyka co 4 dni.Zobaczymy jakie będą efekty,o czym będę na bieżąco informował.
Jeżeli ktoś z was ma doświadczenia z tym kwiatkiem proszę o podzielenie się informacjami a uwagi p.Grażyny ogromnie by mnie usatysfakcjonowały. |
|
|
|
|