Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Odpowiedz  Pokaż cały wątek
Temat: Re: Artykuł o Bulbophyllum (niestety po angielsku)
Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: sobota, 3 lipca 2010 00:49:11
Krasnal jest na rynku 6 podstawowych książek wyłącznie o Bulbophyllach wszystkie po angielsku i większość bardzo droga, najpopularniejsza z nich została już wymieniona jak się uprzesz to moge załatwić ją za około 26 GBP, i tak naprawde to chyba jedyna w której sa porady uprawowe. Pozostałe są bardziej botaniczno naukowe jak choćby:

"Orchids of Borneo: Bulbophyllum v. 2" Jaap J. Vermeulen - ładna, nowa Pan JJ jest na topie obecnie Bulbophyllum; trochę fotek dokładne rysunki i opisy morfologiczne roślin - zero porad hodowlanych.

"Orchids of India: Biodiversity and Status of Bulbophyllum Thou. v. 2" by Augustine Johns, Yogendra Kumar, and Jauti Sharma - ciekawa choć stara książka przypomina prace magisterską... choć w drugiej części są nawet chromosomów zdjęcia, ale cóż Indie tak... i oczywiśćie dotyczy tylko indyjskich gatunków

No i klasyka z kluczami do oznaczania choć wiele już się zmieniło to jednak źródło wiedzy podstawowej jest niesamowite już nieżyjącego Pana - Gunnar Seidenfaden:

"Orchid Genera In Thailand VIII Bulbophyllum Thou"

i

"Notes on Cirrhopetalum Lindl"

No i jest nowa ksiązka amerykańska tej jeszcze nie mam więc ciężko mi się wypowiedzieć, ale podobno ciekawa i przydatna i z humorem napisana i o ile wiem mozna ja dostac rowniez w wersji cd:

"Bulbophyllums; the Incomplete Guide, From A to WHY?" Bill Thoms

Sa jeszcze ze dwie inne ale to głównie spisy wiec bez sensu...

A no i najważniejsze dla uprawy nie ma nic lepszego niż porady fachowców, i chyba nieocenione tu są już niestety oboje również świętej pamięci Charles and Margret Baker z ich Culture Sheets: http://www.orchidculture.com/ - można je kupić pojedyńczo dla każdego gatunku jak i po kilka, zawierają tabele uprawowe opady temperatury wilgotność specyficzne porady, opis morfologii... jednym słowem RAJ dla hodowców, wydali opracowane gatunkowo 3 książki, Orchid Species Culture: Oncidium/Odontoglossum Alliance,Orchid Species Culture: Pescatorea to Pleione, oraz Orchid Species Culture: Dendrobium, mam wszystkie choć nie wiem po co hehe, niestety o Bulbophyllum nie zdążyli wydać kompilacji, a to wielka szkoda...

pozdrawiam

Piotr

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl