Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Odpowiedz  Pokaż cały wątek
Temat: Zdjęcia storczyków - czy można?
Autor: Ania
E-mail: anusska@onet.eu
Data: wtorek, 25 maja 2010 11:46:09
Witam
Obecnie na storczykach zaczęły się pokazywać pędy, niektóre mają już pączki, inne dopiero zaczynają wyrastać. I w związku z tym zaczęła mnie zastanawiać jedna sprawa - czy można robić zdjęcia w fazie wzrostu pędu kwiatowego lub pąków wszystkim storczykom? Pamiętam, że kiedyś po zrobieniu zdjęcia pędu u jednego z moich botanicznych Phalaenopsis pęd obumarł. Znam też inne przypadki, w których zdjęcia szkodziły roślinom. W związku z tym mam pytanie co do kilku moich roślin, których kwiaty i pączki chciałabym upamiętnić: Ascocenda Athorn 'Lek' (zawiązują się już pączki), Kingidium deliciosum (ma malutki pęd, lecz gdy pojawią się kwiaty to czy nie opadną po zrobieniu zdjęć? - poprzednio po kilku dniach zwiędły, być może był to proces naturalny) i przede wszystkim Schoenorchis fragrans, zaszczycił mnie on czterema pędami i chciałabym zrobić sobie pamiątkę w postaci fotografii.

Mógłby się ktoś wypowiedzieć w dziedzinie zdjęć - któe storczyki są wrażliwsze, a które można fotografować bez obaw? Będę wdzięczna
Pozdrawiam, Ania

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl