Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Odpowiedz  Pokaż cały wątek
Temat: Re: cypripedium
Autor: marek
E-mail: m.siwik@wp.pl
Data: czwartek, 13 maja 2010 14:27:35
No i doczekałem się. Cypripedium calceolus kwitnie. Cypripedium tibeticum wyszło z ziemi.
Rośliny rosną w cieniu budynku, po jego północnej stronie w odległości ok. 2 m od ściany. Podwórko mikroskopijne, ze wszystkich stron otoczone ścianami, ze swoistym mikroklimatem. W zeszłym roku wilgotność powietrza nie spadła poniżej 50%. Temperatury latem i jesienią są o kilka stopni wyższe niż na ulicy, za to wiosna jest o co najmniej tydzień późniejsza. W miejscu w którym posadziłem rośliny był dół po oczku wodnym. Dno oczka wysypane jest 10-15cm warstwą potłuczonego białego suporeksu a na tym ok. 0,5m warstwa ziemi ogrodowej.
C. calceolus trafił do nas jako dwie jednopędowe dorosłe sadzonki pod koniec maja ub.r.. C.tibeticum kupiony został jako bezlistna doniczka na wystawie w Dreźnie w ub.r. C.calceolus był przeze mnie podtrzymywany nawożeniem dolistnym i liście zgubił późną jesienią gdy zmarzły. Taki jestem
zadowolony z efektu. Fotografie przedstawiają jedną z roślin - czteropędową z których trzy kwitną łącznie czterema kwiatami. Druga roślina ma tylko jeden pęd ale to moja wina bo zorientowałem się że wychodzą z ziemi jak znalazłem połamane przez psy pąki. Tybeticum ma w tej chwili ok. 8 cm wysokości i jeszcze nie rozłożyło liści.

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl