Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Odpowiedz  Pokaż cały wątek
Temat: Re: Przędziorki - znienawidzone
Autor: Efka
E-mail: stefania75@interia.pl
Data: wtorek, 13 kwietnia 2010 10:39:55
Panie Michale! Oby to doświadczenie z przędziorkami pozostało jedynym! A dobroczynki nieraz 'spadają z nieba'! Można je przynieść do domu z nową rośliną czy w bukiecie kwiatów.Z tego,co zdążyłam się zorientować,jest wiele drapieżnych żyjątek,w tym roztoczy,które nie gardzą przędziorkami. Sadownicy 'zaszczepiają' swoje drzewa dobroczynkiem gruszowcem.Można go zdobyć ścinając wiosną gałązki dzikich drzew,gdzie zimują i wieszając je na drzewach w sadzie. Sama znalazłam w doniczkach drapieżne roztocza bardzo podobne z wyglądu i opisu do dobroczynka kalifornijskiego.Musiałam je przynieść z którąś z roślin,bo dookoła nie ma ogrodów itp.Ponieważ nie miałam pewności co do ich tożsamości,trochę ryzykowałam roznosząc je na inne storczyki,ale eksperyment się opłacił:zdziesiątkowały armię 'flat mites',wysysających korzenie moich roślin.Te szkodniki,podobnie jak przędziorki,lubią się odradzać i trudno je wytępić chemią raz na zawsze.Nie zachęcam nikogo do naśladownictwa,chciałam tylko podkreślić,że kupując rośliny z różnych źródeł możemy nawet nie wiedzieć,co kryje się w doniczkach.Pozdrawiam,Efka

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl