Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Odpowiedz  Pokaż cały wątek
Temat: Re: Przędziorki - znienawidzone
Autor: Marta
E-mail: martusc@o2.pl
Data: środa, 24 lutego 2010 23:19:51
Proszę poczytać w intern. Zjadają wszystko co się rusza i wytrzymują niższą wilgotność . Wkrótce zastosuję Dobroczynka kalifornijskiego. Szklarniowy dokonał żywota, trochę się najadł przed śmiercią . Zyje dalej w dwóch zamykanych akwariach, gdzie jest wysoka wilgotność ~80%. Tam jest skuteczny. Nawet nie przypuszczałam że tam też miałam przędziorki! Rośliny w ciągu kilku dni przyspieszyły wzrost, zrobiły się ,,mężne,, , silne. Nawet stare, dorosłe liście Neofinetia falcata pogrubiały, a dwa korzenie wznowiły wzrost co poznać po różowawych końcówkach, Encyclia cordigera coś obiecuje spomiędzy liści. . Proszę się nie żdziwić że najedzony D. szklarniowy jest wolniejszy od głodnego. Pomógł, ale z jajeczek dalej wylęgają się te paskudztwa i na liściach Gongora galeata rozgniotłam parę tych....... Dobroczynki szklarniowe są różowe wiec łatwo je odróżnić. Przekonałam się że dla skuteczności, koniecznym jest zachowanie naprawdę wysokiej wilgotności. W przeciwnym przypadku szkoda pieniędzy. No, moooże w lecie, gdy kaloryfery nie grzeją i w mieszkaniu jest podwyższona wilgotność . Zdam relację o skuteczności Dobroczynka kalifornijskiego w uprawie parapetowej. Marta

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl