Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Odpowiedz  Pokaż cały wątek
Temat: Re: proszę o radę
Autor: Michał
E-mail: misiek422@gmail.com
Data: niedziela, 14 lutego 2010 19:01:00
Kamil, masz niestety fałszywe informacje Woda gazowana za Chiny Ludowe nie usunie kamienia z ceramicznej doniczki, jaka by ona nie była-z OrchidSklepiku czy zwykłej kwiaciarni. Na kamień (czyli CaCO3 oraz inne węglany) działają jedynie kwasy, nawet te słabe, ale w momencie otwierania butelki z wodą gazowaną nie ma w niej nawet 1 mmol kwasu węglowego (H2CO3). Kamień można usunąć jedynie podczas przesadzania, namaczając samą doniczkę przez noc w wodzie z dodatkiem octu spożywczego, powiedzmy w stosunku 1:3 z wodą. Potem doniczkę szorujemy i płuczemy. Nie ma innego prostszego sposobu, a już na pewno nie da się usunąć kamienia z doniczki, w której coś rośnie Do nawilżacza radzę używać również wody destylowanej lub z filtra RO. Natomiast co do kulek żelowych, to nigdy ich nie widziałem. Keramzyt jest naturalny i nawet mi się podoba. Miałem dawniej problem z glonami, które porastały go po paru tygodniach, ale problem zniknął, kiedy do wody zacząłem dodawać odrobinę (kilkanaście kropli) Bioseptu. To cudowny środek! Pozdrawiam

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl