Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Odpowiedz  Pokaż cały wątek
Temat: Re: Problem
Autor: titus
E-mail:  
Data: niedziela, 1 listopada 2009 22:21:17
O teraz lepiej. Myślę, że złożyło się na to: niższa niż zwykle temperatura, światło, a raczej jego brak i woda, która dostała się w kąciki liści. W tej chwili trzymał bym roślinę bardziej sucho niż zwykle, jeżeli już moczył mech to za wszelką cenę nie zmoczyć liści. Boję się czy te resztki liści to nie efekt działania grzyba. Czy starsze liście nie mają odbarwień? Prewencyjnie opryskał bym Biochikolem.

Do Anonima
Technika fotograficzna w ostatnich latach poszła naprzód, sprzęt stał się wręcz intuicyjny, ale dalej nie zwalniają od myślenia jeśli chce się zrobić udane zdjęcie. Dlaczego nie poświęcić jednego wieczora na przeczytanie raz instrukcji i zrobieniu 2-3 próbnych zdjęć w trybie makro. Przecież to się zawsze przyda. Dziś zrobić zdjęcie chorego liścia, za tydzień wspaniałego kwitnienia. Jak ukazać szczegóły kwiatu bez makra?. Czy ktoś widział, żeby Pani Grażyna Siemińska wstawiła nieostre zdjęcie w prezentacjach i robiła dopisek typu "To jest dendrobium JAKIEŚTAM, zdjęcie mi nie wyszło, w podtekście no wiecie jak to dendrobium wygląda...
Czasem ludzie nie wiedzą do czego służy ikonka kwiatka na pokrętle z tematami w aparacie. Nie wiedzą bo im się nie chce. I nie dotyczy to tanich "małpek", ale dużych i drogich aparatów... I chociaż na aparacie pisze Auto Focus czy HiperTurbo Zoom x ileśtam czy inne VR to człowiek robi zdjęcie nie aparat.
Proszę, powiedz mi Anonimie co Ci powiedziało powyżej zamieszczone zdjęcie? Chcesz pomóc, ok ale pomagaj mając materiał do zbadania a nie do zgadywania.
To jest naprawdę denerwujące, jeśli komuś nie chcę się powtórzyć zdjęcia i wrzuca list z bylejakim zdjęciem, byle szybko a nóż ktoś zgadnie.
Co do kadrowania i co za tym idzie "oszczędzania" na kompresji nie będę się czepiał, nie każdy musi lub chce znać Photka czy innego Gimpa.

Powyższy tekst nie jest atakiem na kogokolowieka a reakcją coraz częstszą "manierę" umieszczania totalnych knotów na polskich forach storczykowych...

titus

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl