Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Odpowiedz  Pokaż cały wątek
Temat: Zagadka Phalaenopsis
Autor: Aka
E-mail:  
Data: sobota, 17 października 2009 22:10:09
Witam,
Mam pytanie do znawców i doświadczonych hodowców phalaenopsis'ów. Moi znajomi mają kilka phalaenopsis'ów. Posiadają je od ok 1,5 roku. Wszystkie nabyte jako prezent, na pewno nie z własnego wyboru.
Kwiaty rosną jak na drożdżach, cały czas wypuszczając pędy kwiatowe. Jak jeden z pędów uschnie pojawia się następny. Cały rok non stop kwiaty kwitną. I tu pojawia się zagadka! Kwiaty umieszczone są w plastykowych pół-przeźroczystych doniczkach, w których cały czas jest woda!! Znajomi nie dopuszczają do tego by wody zabrakło. Wbrew temu co wiadomo o podlewaniu tych roślin. Nie przesuszają doniczki, nie nawilżają powietrza, nie zasłaniają okien kiedy słońce mocniej grzeje. Warunki w mieszkaniu standardowe. Kwiaty stoją na wschodnim i zachodnim oknie. A rosną tak, że zazdrość zżera :')
Bardzo mnie to nurtuje ponieważ od roku sama zaczęłam zajmować się ich hodowlą. A mój pierwszy falek dopiero po 5 miesiącach wypuścił listek a teraz szykuje się do następnego (nie mówiąc o kwiatach).
Stąd pytanie - jak to możliwe, że kwiaty stojąc ciągle w wodzie, mając takie warunki tak pięknie kwitną?
Pozdrawiam

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl