Temat: |
Re: Kilka pytań |
Autor: |
Elżbieta Ziąbkowska |
E-mail: |
jaeuterpe@gmail.com |
Data: |
poniedziałek, 7 września 2009 21:00:05 |
Już odpowiadam.
Dawno temu czytałam tu i ówdzie o rozmiarach doniczek,dopasowywaniu ich do storczyków.
Przesadzając dość duży Phalaenopsis pomyślałam,ze bardziej odpowiednia będzie duża doniczka.Nie podlewałam go nawet zbyt intensywnie i po jakimś czasie liście zaczęły się marszczyć.Niestety,korzenie nie nadążały wyciągać wszystkiego,powstała za duża wilgotność i pogniły.Storczyk uratowałam,ale posadziłam go w doniczce pasującej wielkością do rośliny.
To jeden z przykładów. Przesadzałam Paphiopedilum i też miał 2 korzenie podgniłe,więc zaaplikowałam mu mniejszą doniczkę.Zaraz zaczął rosnąć,zakwitł.
Poza tym wiele źródeł podaje,że doniczki nie powinny być za duże,a nawet takie,aby się nam wydawało,że są trochę za ciasne.Z czasem doświadczenie zrobi swoje i podpowie.W wielu przypadkach wystarczyć może ta sama doniczka,chyba,że storczyk ma rozrośnięte korzenie.
Jedna moja znajoma poleca doniczki czarne twierdząc,że korzenie mają dużo ciepła,gdy grzeje słońce,inna głosi,że te korzenie mogą się ugotować.
Każdy ma swoje zdanie i jakieś doświadczenie.Co napisałam,to w dobrej wierze,zapewniam.
Pozdrawiam z Roztocza |
|
|
|