Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Odpowiedz  Pokaż cały wątek
Temat: Re: Katleja czy katlejtonia??
Autor: Grzesiek
E-mail: gbielecki@neostrada.pl
Data: środa, 1 grudnia 2004 21:46:41
Dziękuje za uwagi.
Teraz może troszkę opisu technicznego moja roślina ma bulwy długości miedzy 8 a 10 cm bez liścia z liściem ich wysokość dochodzi do 30 cm kwiat ma średnice około 10 cm i intensywnie pachnie miodem.
Oczywiście mogę się zgodzić z Beatą ze mój system podlewania nie pozwoli roślinie na przedłużenie pędu kwiatowego jednak moim zdaniem nie przesuszam roślin zbyt mocno (mocze doniczki zimą, co 2-3 tygodnie przez około 2h) wiec podłoże na pewno nie jest pozbawione wilgoci, choć faktem jest ze nie jest tez mokre wiem to, bo na wszelki wypadek w części doniczek mam patyczki. Tak wiec gdyby roślina należała do tych które przedłużają pędy kwiatowe to miała by taką szansę zresztą jak widać taki system podlewania się sprawdza, a Beata wie o tym najlepiej.
Zgadzam się w 100% z Panią Tamarą ze pokrój roślin jest zupełnie inny moja roślina rośnie zwarcie pionowo nie rozchodzi się na boki ba nawet bulwy nie wyrastają pod lekkim kątem wszystko jest jak pod linijkę poza tym wydaje mi się ze jak na katlejtonie roślinka jest zbyt duża. Co do źródła, o którym pisze Beata to roślinę kupiłem dokładnie 27.XI.03 u Tomaszewskiego.
I tak nie dojdziemy do tego, co to za roślina jest na zdjęciu Niemniej dziękuję za wszystkie głosy w dyskusji.
Jesli ktoś ma jakis pomysł co to może jeszcze być to czekma na info
Pozdrawiam Grzesiek

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl