Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Odpowiedz  Pokaż cały wątek
Temat: Re: Moje orchidarium
Autor: pysia34
E-mail:  
Data: piątek, 14 sierpnia 2009 09:04:33
Nie ma się co zniechecać Na takowy zarost potrzeba i czasu i pieniędzy. A i bez strat się u mnie nie obyło. Pozazdrościć zaś Panie Rafale mogę Panu staranności i sposobu wykonania Pańskiej gablotki. Moja niestety to chałupnicza choć nie domowa robota. Mam wieczny problem z szybą ciężko ją domyć. Reszta jakoś się sprawdza. Od kiedy rozrosły się paprocie dużo lepiej rośnie się storczykom polecam więc wprowadzenie ich jako przedplon dla orchidei. To samo przez przypadek wyszło mi w szklarni z 3 koktajlowymi pomidorkami które zarosły całą szklarnie (szumnie nazwane 3x4m przydomowego szkła jednak storczyki które "stały" ruszyły pełną parą i zaczęły kwitnąć - moje pierwsze w życiu kwitnienie stanhopei tigriny-coś niesamowitego. Naturalna pomidorowa dżungla spowodowała gwałtowne szaleństwo u katlei których w mojej szklarni jest większość - najbardziej je lubie, ale zakwitła też kupiona z odzysku wanda no i dzbaneczniki przy tym mikroklimacie zaczęły formować dzbanki. Polecam więc jakiś buszowaty przedplon, który później na przełomie pół roku powoli usuwałam, zresztą robie to nadal. Moje orchidarium założyłam 4 grudnia ubiegłego roku jako prezencik imieninowy więc nie ma jeszcze roku a już brakuje mi w nim miejsca
Widziałam wyżej jakiś post odnośnie pompki ja z powodzeniem stosuje pomkę z serwisu agd za 25zł do ekspresu ciśnieniowego. Co do zraszaczy to stale coś zmieniam. Zauważyłam że najlepiej jak są na małych wysięgnikach i w trakcie zraszania reguluje sobie wężykiem i kolankiem gdzie tak naprawdę w danym momencie powinnam dostarczyć więcej a gdzie mniej wody Oczywiście jak to z szewcami bywa sterownik wilgotności i temperatury akwaryjny leży od stycznia i nie ma kiedy go zamontować
Pozdrawiam wszystkich orchidomaniaków

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl