Temat: |
Re: Moje storczyki |
Autor: |
Teresa P. |
E-mail: |
pomaran3a@wp.pl |
Data: |
środa, 31 grudnia 2008 08:07:48 |
Pani Marto, nie pachnie ten storczyk, zakupiłam go juz jakiś czas temu, zdychającego, zalanego, posadzonego w żyznej glinianej ziemi ogrodowej, ze zgniłymi korzeniami. Kończył wtedy kwitnienie więc wiedziałm, że kwiaty będą jakieś ciemnobordowe- właściwie to były ciemnozgniłobrązowe . Jak go przyniosłam do domi od razu wyrzuciłam ziemię, obcięłam zgniłe korzenie, zostały dwa takie najwyżej położone, tylko one były białe.Zapakowałam go do spagnum i wszystko to włożyłam do takiej trąbki z celofanu do jakiej sie pakuje prezenty na Mikołaja albo pakują w takie cos kwiaty z doniczką. Na dno dałam również wilgotne spagnum, na to podstawkę i doniczka z moim nieszczęsnym zgniłkiem. Spagnum parowało, więc było wilgotno i nie podlewałam chyba ze dwa- trzy tygodnie. Zaczełam podlewać jak ze spagnum wyszedł mały korzonek , kolejny , piękny, białozielony, błyszczący Udało się. Teraz mi kwitnie juz drugi raz, kwiaty przerosły moje oczekiwania. Ale nie wiem , co to jest - jakaś chyba cambria. Dużo czytam na temat storczyków ale ponieważ całe dnie jestem w pracy i kwiatami zajmuję się albo przed pracą rano wczas albo gdy juz wrócę do domu, poźno- nie miałam czasu- albo może pomysłu , żeby szukać nazwy.
Może Pani Grazynka mi podpowie albo ktoś z Państwa wie jaki to gatunek. Pozdrawiam serdecznie
Na dole moje mangrowce

|
|
|
|