Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Odpowiedz  Pokaż cały wątek
Temat: Re: Moje storczyki
Autor: Teresa P.
E-mail: pomaran3a@wp.pl
Data: środa, 31 grudnia 2008 07:44:02
Pani Agnieszko
Tam gdzie na balkonie stoją cytrusy, oliwki, granaty, eukaliptusy -w odległości około 1,5 m od tych owocowych stoją cymbidia. Natomiast wszystkie storczyki poza jeszcze zygopelatum stoją w domu, na balkonie jest pod folia temperatura około 9-12 st. w nocy a więc inne storczyki miały by za zimno.
W domu mam również dwie gabloty z plexi wykonane włąsnoręcznie oraz szklana gablota, która mi wykonał Pan Sebastian z Brzegu na zamówienie. I w zasadzie tam trzymam wszystkie storczyki. Aha !!! Oczywiście wszystkie parapety są obłożone "ponad stan" . Cytrusy hoduję juz od około 20 lat, natomiast "zarazą storczykowa" zaraziłam się jakieś 5-6 lat temu
Myśle, że jak Państwo wybudujecie dom i przy nim taką oranżerie przydomową, jeśli to będzie odpowiednio duże pomieszczenie to cytrusy mogą byc postawione osobno i storczyki również osobno- nie będą sobie przeszkadzać.
Poza tym przecież cytrusy w dniach kiedy jest mało swietła musza mieć obniżoną temperaturę do około 5-10 st. Natomiast nie bedzie Pani mogła trzymać w takiej temperaturze np. phalenospisów.
Może trzeba zrobić dwa oddzielne pomieszczenia??? Osobno zimne , osobno ciepłe... Najwazniesze, żeby dach był ze szkła (najlepiej fotochrom)

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl