Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Odpowiedz  Pokaż cały wątek
Temat: Re: zakładam orchidarium
Autor: Gosia
E-mail: m.wegner@op.pl
Data: piątek, 26 grudnia 2008 19:59:14
Pani Agnieszko moje storczyki podlewane są poprzez automatyczny system zraszaczy, wodą z filtra RO. Jak jest sezon i potrzeba to zraszająca je woda jest aplikowana z dolistnym nawozem np)( w końcu w naturze chyba nikt ich nigdzie nie namacza, poprzez wstawienie do wody ) Z innymi zabiegami na razie nie mam większego problemu do wszystkich jest dobry dostęp. Zresztą tych zabiegów nie ma jakoś specjalnie dużo (żeby nie powiedzieć wcale) Ostatnio robiłam małe "przemeblowanie" i cały pień epifityczny dał się po prostu wystawić na zewnątrz - dzięki czemu spokojnie poprawiłam w środku gabloty to co chciałam i myślę, że w najbliższym, dłuższym czasie nic takiego już nie będzie robione. Kilka storczyków wstawionych na zimę w doniczkach do orchi albo wisi na specjalnej metalowej kracie albo stoi na keramzycie, dzięki czemu bez problemu można je wystawić na zewnątrz i zajmuje to tyle samo czasu co zdjęcie np. z parapetu. Moim zdaniem odkąd mam to orchidarium pielęgnacja wielu z nich zajmuje mi o wiele mniej czasu niż wtedy kiedy stały na parapetach. Parapety są zajęte tylko sezonowo przez te, które na zimę zabieram z cieplarni do domu
Co do pytania Pani Iwony cena to rzecz bardzo względna. Gotowe z kompletem wyposażenia można kupić za kilka tysięcy np w orchidsklepiku albo krakowskim sklepie gady gady - podają na swoich stronach ceny. Jeśli ktoś ma trochę czasu i zmysłu do majsterkowania, z tego co zdążyłam przeczytać i obejrzeć w internecie może sobie sam w różny sposób zrobić takie orchidarium. Wiele osób wykorzystuje np do tego gotowe terraria, vivaria czy akwaria modyfikując je tylko do potrzeb storczyków i wtedy cena jest uzależniona od tego za ile uda nam się taki zbiornik kupić (używane bywają naprawdę nie drogie ale to też zależy od wielkości)
Ciężko jest podać przez to jedną, gotową cenę.
Reasumując jednak całkowity koszt z wyposażeniem (gablota, oświetlenie, zraszanie, wentylacja, pień epifityczny, kratki do powieszenia roślin, korkowe lub kokosowe maty wypełniające np tło) nie będzie to jednak mały wydatek. Według mnie przy zminimalizowaniu kosztów i własnoręcznej produkcji min. to jakieś kilkaset złotych.
Dla przykładu mnie sama gablota(wymiary podawałam już chyba wyżej) wykonana przez szklarza ze szkła 6tki, z nawierconymi wszystkimi otworami i przesuwanymi, wyjmowanymi drzwiami na prowadnicach kosztowała 800zł, na kompletne profesjonalne oświetlenie wydałam 700zł, gotowy 4 dyszowy system zraszania kosztował 350zł., wentylacja 3 wiatraczki + transformator jakieś 100zł, wyposażenie wewnątrz typu kratka + korek na ścianach i sporej wielkości pień epifityczny z dębu korkowego(wykonany według zamieszczonego na internetowych stronach pomysłu Pana Jerzego Dziedzica - jedynie rurki miedziane zastąpione zostały rurkami z pexu) keramzyt + torf na dno to jakieś 300 - 400zł. Maż zamontował jeszcze sterowniki automatycznie wyłączające wiatraczki, oświetlenie i zraszacze, dołożył jakieś kable, matę piankowa na której jest ustawiona gablota. Wyszło średnio ok. 2500 zł. Po przeanalizowaniu jednak proponowanych cen za gotowe orchidaria o podobnych gabarytach i z takim wyposażeniem wydaje mi się to i tak dobrą ceną.
Trzeba jeszcze pamiętać, że do dysz zraszających trzeba używać albo wody destylowanej albo z filtra odwróconej osmozy (czyni to dodatkowe koszty)inaczej odkładający się kamień zapcha maleńkie szczeliny, przez które wydostaje się mgiełka wodna.
Wiele rzeczy kupowałam (z braku czasu mojego męża na majsterkowanie) po prostu gotowych, ale można pobawić się samemu i wtedy na pewno wyjdzie taniej.
Większość wiedzy potrzebnej do wykonania mojego orchi zaczerpnęłam właśnie z opisów wspaniałych hodowców,(przepraszam, że nie wymienię z nazwisk ale nie chciałabym nikogo pominąć) którzy często wypowiadają się przecież na tym i innych forach.
Wystarczy drążyć temat i szukać (przeglądać też stare posty) a odkryjemy górę złota w postaci wspaniałych porad, doświadczeń i opisów opartych przede wszystkim na osobistych doświadczeniach każdego z nich.
Pozdrawiam świątecznie
Małgosia

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl