Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Odpowiedz  Pokaż cały wątek
Temat: Re: NISKIE TEMPERATURY
Autor: Patryk Guśtak
E-mail: patame@wp.pl
Data: sobota, 13 września 2008 22:15:21
Witam!
Ja również posiadam mały tunel foliowy. Zainstalowałem w nim konwektor grzewczy czyli popularnie nazywaną farelkę. Ustawiłem na termostacie minimalną temperaturę, przy której ma zostać włączona. Wynosi ona okło 7 stopni Celsjusza. Nie martwię się już o znaczne obniżenia temperatur lub przymrozki Z doświadczenia wiem, że kontrukcje pokryte folią bardzo szybko tracą ciepło. Po wyłączeniu farelki temeratura wraca do pierwotnej po kilkunastu minutach. Co do zużycia prądu. U mnie (przy małej powierzchni) farelka ustawiana na 1000 wat zapewnia ogrzanie o 11 stopni Celsjusza względem temperatury zewnętrzenej. Jeżeli ma ogrzać tylko o kilka stopni np. z 2 st. C. do zakładanych 7 st. C. to będzie działać tak jakby z połową mocy czyli 500 wat.
Zakładając, że będzie ona działać przez 10 godzin zużyje 5kWh, a przy krakowskich realiach cenowych da to koszty w granicach 2,50 zł. Do tej pory włączyła się tylko na kilka godzin. Dzięki temu rozwiązaniu śpię spokojnie i mogę przedłużyć sezon "pustych parapetów"

Pozdrawiam Patryk

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl