Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Odpowiedz  Pokaż cały wątek
Temat: Re: moje storczyki ktore kwitna!!!
Autor: sbb28
E-mail:  
Data: poniedziałek, 8 września 2008 17:14:08
Pestko wystarczy troche poprzerzucac wiadomości z TEGO WŁAŚNIE FORUM i otrzymasz prawie pełna listę storczyków wydzielających zapach - jednak nie koniecznie przyjemny dla nosa
popatrz na wiadomość Pani Wandy z września zeszłego roku - nie starczy parapetów na nie.
http://www.orchidarium.pl/forum/read.php?f=0&i=15265

Ze swojej strony powiem że phalaenopsis lidoro; bellina i większość krzyżówek pachnie bardzo przyjemnie - ja czuję zapach z bliska;
drobnokwiatowe - Oncidium ornithorhynchum i większość krzyżówek dla mnie to cudny - najintensywniejszy zapach czekolady i wanilii - przebija wszystkie zapachy w pobliżu- czuć go już z dużej odległości kilku metrów od świtu do zmierzchu
Zygopetalum moje ma zapach intensywny - mnie przypomina zapach gardenii- jednak wyczuwam go z bliska bo jak na złość po raz drugi kwitnie w tym samym czasie z oncidium ornithorhynchum
w załączeniu najpiękniejszy na razie odkryty zapachowo storczyk z jednej ps.bulwy wypuszcza po 4 łodygi kwiatowe i jeszcze sie rozgałęziają
i dla porównania między nimi niepozorny niepachnący ale wiecznie kwitnący maluch phalaenopsis equestris zakupiony w promocji grudniowej od Roellke wstawiłam w pierwszym zdjęciu - może zauważycie i w całej okazałości 10 cm na ostatnim

pozdrawiam
Małgorzata

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl