Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Odpowiedz  Pokaż cały wątek
Temat: Re: Agonia! Dobić czy reanimować?
Autor: Witold Hanak
E-mail: wit6xra@cad.pl
Data: środa, 3 marca 2004 19:05:59
Witam,
Trudno mi tu odpowiedzieć autorytatywnie jak długi okres niepodlewania zabije Phalaenopsisa, bo nie udało mi się jeszcze tego dokonać, niemniej jestem na "dobrej drodze" do celu ;-)
Moje hybrydy Phalaenopsisów traktuję bardzo po macoszemu, gdyż trzymam je w ogrzewanym CO pokoju, gdzie panuje temperatura 18-20C, bez dodatkowego nawilżania i dodatkowo trzymam je w bardzo przewiewnych koszykach z luźnym podłożem. Jeśli mam kiedy je podlać, to robię to raz na tydzień i wtedy mają sie dobrze (latem nawet częściej). Jeśli jednak czasu mam mniej to dostają wodę raz na 2 - 3 tygodnie !!!
Oczywiście odbija się to na ich wyglądzie i ogólnej kondycji... Roślina podlewana w ten sposób ma bardziej wiotkie liście i mniejsze przyrosty. Nie zauważyłem jednak by odbijało sie to na wielkości kwiatów czy ich ilości. No ale wiadomo - rośliny na skraju przetrwania ratują się obfitym kwitnieniem.. ;-) Niemniej - po takim okresie przesuszenia porządne podlanie przywraca przynajmniej jędrność liści. Oczywiście nie zalecam takiego traktowania roślin, niemniej prosze to potraktowac jako argument na to, że są one BARDZO WYTRZYMAŁE.
Pozdrawiam
W.

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl