Temat: |
Re: Co kwitnie w ............... czerwcu? |
Autor: |
Pior Markiewicz |
E-mail: |
|
Data: |
sobota, 5 lipca 2008 01:15:09 |
Witam
I u mnie obrodził czerwiec, połowicznie poprzez wystawę w Peterborough, ale też sporo roślin zachciało zakwitnąć samych z siebie.
Zanim przjde do mojej listy tylko wtrące się, że upieram się że to Dendrobium venustum od Marii to jest delacourii, idealnie taka sama roślina u H.P. Wooda, identyczne kwiaty u Erica Hunta:
http://www.flickr.com/photos/ericinsf/534261325/sizes/l/
dodam, że jeśli porównać fotki z Jayem to u niego roślina opisana jako delacourii na głównym i ostatnim foto przedstawia opisaną roslinę wg Wooda jako garettii, na drugim venustum;
Venustum u Jaya na pierwszym i drugim foto znów to samo co u Wooda garrettii, na trzedcim niewiadomo co najprawdopodobniej delacourii,
No i u Jaya garrettii wygląda na dendrobium z zupełnie innej sekcji - to by było na tyle
1. Brassavola cordata x Encyclia tampensis
2. Brassavola perrinii – po raz trzeci jeden kwiat coś tu jest podejrzane…
3. Bulbophyllum eberhardtii
4. Bulbophyllum graveolens
5. Bulbophyllum lupulinum
6. Bulbophyllum maximum
7. Bulbophyllum wendlandianum
8. Coelogyne tomentosa – syn. Coelogyne massangeana
9. Dactylorhiza praetermissa
10. Dactylorhiza sp.
11. Encyclia radiata - Anacheilium radiatus
12. Epidendrum parkinsonianum
13. Epipactis gigantea
14. Euchile mariae x Prosthechea vittelina
15. Hygrochilus parishii syn. Vandopsis
16. Leptotes bicolor
17. Masdevallia belua
18. Maxillaria triloris?
19. Phalaenopsis hybryda 2
20. Stanhopea jenischiana x nigroviolacea
Dendrobium Hsinying Marezuki – [Dawn Maree (D. formosum x D. cruentum) x D. suzuki] – miało być ale gotowy pączek zasuszył się i spadł – to kolejne Dendrobium, które mi zrobiło taki numer. Oj chyba jednak mam swoją piętę achillesową...
A oto fotki:

Troche pozowane - rosliny sa raczej w różnych miejscach upchane

Brassavola cordata x Encyclia tampensis - wygląda, że to długotrwałę kwiaty będą

Brassavola perrinii

Bulbophyllum graveolens - dwie ogromne parasoli ośrednicy ponad 15 cm

Bulbophyllum maximum

Coilostylis parkinsoniana = Epidendrum parkinsonianum - jeśli ktośpoluje na zapachy to chyba intensywmniejszego prawie nie znajdzie - szcególnie nocą

Ogrodowy rodzynek - Epipactis gigantea

Leptotes bicolor - taki któtko i grubo płatkowy mi się trafił

Maxillaria triloris? - nazwa nie do końca pewna tak czy inaczej ładny duuży kwiat i blisko spokrewniony z luteo-albą
Pozdrawiam
Piotr Markiewicz
|
|
|
|