|
Temat: |
Re: Wilgotność w oranżerii |
|
Autor: |
Krzysztof |
|
E-mail: |
krzysztof.bulicz@neostrada.pl |
|
Data: |
środa, 7 maja 2008 22:10:07 |
Hmmm, czytałem Pani Ewo czytałem, jak już kiedyś pisałem, moja jest na rogu budynku a w związku z tym mam nie dwie lecz trzy strony świata. Centralnie na południe mam 5 m ścianię i dachu z Lexanu przezroczystego to myślę że troszkę tak ociupinkę wiem co Koleżanka Ewa przeżywa!!!
Panie Jerzy małe sprostowanie, by „nie brać” więcej relanium w lecie, widziałem tę pompę w OBI (ta sama jest do kupienia za 99 zł) i miałem na nią ochotę ale że jestem strasznie zwiercony i lubię jak to mówią wszystkiego się czepiać i „nie śpię po nocach” jak coś mi po głowie chodzi. Skorygowałem nasze (ten sam pomysł mamy) przemyślenia. Uwaga teraz Reklama…. Kupiłem zestaw hydroforowy na bazie tej pompy za 199 zł ze zbiornikiem 24l i mam 4 at. Ciśnienia, znalazłem końcówki zamgławiające o wydajności 24l/h. Odnośnie Pańskiej propozycji to myślę że do takiego „akwarium” przy otwartych oknach to trzeba troszkę więcej zamgławiaczy lecz w pracy cyklicznej no i ze dwa przekaźniki a po za ty zgoda. Chyba powinno wystarczyć , przy tej prowizorce co była u mnie Vanilia zakwitła i wiąże strąki. Warto się poświęcić choć dla niej. Fakt pomysł powstał swego czasu w szklarence Pana Jana Ciepłuchy i tam razem cos takiego kiedyś wymyśliliśmy, lecz brak właśnie pompy wszystko ograniczał, przeciągną w czasie.
Odnośnie nawilżaczy ultradźwiękowych miałem włączone zawsze dwa, załaczane przez sterownik temperatury, ale nie te ze sklepu lecz tak jak pisałem. Miało być do pomieszczeń wręcz wielkich i padły. 24 godziny na dobę to za wiele nawet dla półprzemysłowych.
Panie Tomku w Naszej nieszczęsnej Polsce też są wentylatory z nawilżaniem dostępne, posiadam takowy, faktycznie jest to dobre. Miesza powietrze i nawilża , z Allegro, prosty taki chłopski. Nawet ma pojemnik na lód i wodę.
Ale walnąłem hurt, może ktoś przemyśli, skoryguje do swoich warunków i skorzysta z tego co ja doświadczałem na własnej skórze. A czy to jest problem, otworzyć okno/a dla tych JAK TO NIEKTÓRZY PISALI ULUBIEŃCÓW I SIĘ ZACHWYCALI, WZDYCHALI.
Życzę powodzenia
Krzysztof |
|
|
|
|