Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Odpowiedz  Pokaż cały wątek
Temat: Re: Wilgotność w oranżerii
Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: info@orchidarium.pl
Data: środa, 7 maja 2008 21:10:56
Ja co prawda nie mam takiej szklarni (moja szklarenka jest znacznie mniejsza), ale te problemy znam z różnych odwiedzanych miejsc - zarówno u producentów, jak i amatorów.

Więc, po pierwsze, przy takiej wystawie konieczne jest odpowiednie zacienianie. Jeśli rolety bambusowe nie wystarczają (u mnie akurat wystarczają - temperatura nigdy nie skacze powyżej 36 stopni przy słońcu bezpośrednio świecącym na szklarenkę przy szczelnie zamkniętych oknach), można kupić zieloną cieniówkę ogrodniczą (całkowity koszt ze 30 zł) i zastosować ją do dodatkowego zacienienia zewnętrznego lub wewnętrznego (zawsze lepiej zewnętrznie).

Po drugie, zamiast mini-nawilżaczy ultradźwiękowych, które nadają się do mieszkania lub orchidarium ale nie do szklarni, zastosowałbym profesjonalne zamgławiacze lub zraszacze. To wcale nie jest żaden horrendalny wydatek - pojedyncza głowica rozbryzgowa z antykapaczem kosztuje kilkanaście złotych (potrzeba by ze 4-6 sztuk, może być i więcej), do tego kilka metrów węża (kilkadziesiąt złotych) plus pompa wodna dająca ciśnienie 3-4 atmosfery (120 złotych w OBI) plus beczka plastikowa na deszczówkę za 50 zł. Łącznie ze 300 zł i dwie godziny pracy. Jeśli woda z wodociągu jest odpowiedniej jakości, nie trzeba nawet beczki.

Po trzecie, wietrzenie, ale zawsze połączone ze zraszaniem. Automatyka do tego to też nie żadna filozofia, zrobi to każdy elektryk.

Moje trzy grosze,
Jerzy

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl