Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Odpowiedz  Pokaż cały wątek
Temat: Re: Wilgotność w oranżerii
Autor: Krzysztof
E-mail: krzysztof.bulicz@neostrada.pl
Data: środa, 7 maja 2008 20:07:38
Witam

znam ten ból, i nie zgodzę się z poprzedniczka ( z całym szacunkiem Pani Ewo), ale proponowane rozwiązanie nie wiele pomoże przy tej powierzchni i tej kubaturze. Proponuję zrobić tak:
1. Wyłączyć wentylator !!
2. Włączyć nawilżacz!!
3. Otworzyć okna , starać się otwierać od zawietrznej, przy cieniowaniu i nawilżaniu powinno pomóc.
4. Na noc zostawić otwarte okna , może teraz nie wszystkie, ale zostawić.
To tyle mądrości i nawilżacz to taki bez bajerów taki prosty chłopski za jakieś 100 złociszy na Allegro z wyprzedaży po prezentacyjnej , kubatura !!! którą trzeba nawilżyć Wytrzyma jakieś dwa lata nie więcej – wykańczam już trzeci a chodziło po dwa, ma Pani prawie 40 m3 powietrza.
Proponuję jeszcze zraszanie o ile jest taka możliwość w dzień, lecz w lecie to zalecam relanium (sam tez je mam). Ja wspomagam się podłożem, w którym sobie coś tam łazi i rośnie, które zalewam wodą. A czy są jakieś tego efekty ??? … chyba tak. Od czasu do czasu coś tam zakwitnie jakiś badylek , „pospolity” no i oryginały, te jak im tam … FALKI . Jestem w fazie realizacji „wybawienia” z tego kłopotu tak myślę, ale zobaczymy. A i jeszcze, bo pewnie będą głosy, że sieję herezje wilgotność jest do uzyskania w upalne dni około 40 -60% a !!! i pieczarki ani boczniaki nie chcą rosnąć , choć by miały na czym. W zimie też nie nakładam im uszanek ani kufajki

Pozdrawiam
Krzysztof

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl