|
Temat: |
Re: Kwitnący macodes petola - co dalej? |
|
Autor: |
Iza |
|
E-mail: |
izolda_80@poczta.onet.pl |
|
Data: |
piątek, 31 sierpnia 2007 20:52:46 |
Witam
O obcięcie pędu kwiatowego phalaenopsisa nie odważyłabym się zapytać ale macodes petola to nie phalaenopsis. Gdyby udało mi się dotrzeć do informacji, której szukałam, to nie zadałbym tego pytania. Całkiem początkująca nie jestem i byłam na tyle przytomna, żeby wypytać Pana Jerzego Dziedzica o szczegóły uprawy, gdy kupowałam roślinę. Mój macodes petola również stoi na parapecie wśród innych storczyków, gdzie wilgotność utrzymuje się na poziomie 60%. Dziękuję za linka ze szczegółami uprawy, zapoznałam się z nim zaraz po powrocie z wystawy, jedyne czego tam nie znalazłam, to właśnie informacja co zrobić z przekwitniętym pędem. Mnie również zauroczyły liście tego storczyka i nie mam z nim jak na razie żadnych problemów, zgadzam się w tej kwestii z Panem Jerzym, jest to łatwa w hodowli roślina, która odwdzięczyła mi się ślicznymi kwiatuszkami. Teraz wiem już wszystko co potrzebne, aby nie popełnić jakiś błędów w uprawie. Dziękuję za odpowiedź Panu Jerzemu Dziedzicowi i Panu Jurkowi Szypule. Resztę komentarzy pominę milczeniem, bo nie wnoszą do wątku nic, co mogłoby pomóc innym w uprawie tej pięknej rośliny.
Pozdrawiam
Iza |
|
|
|
|