Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Odpowiedz  Pokaż cały wątek
Temat: Re: neobathamia gracilis
Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: środa, 22 sierpnia 2007 15:45:13
Poprę Piotra w kwestii coraz większej elitarności jaka przejawia się w polskim ruchu storczykowym. Proszę nie traktować tego jako atak personalny, powiedzmy że zwerbalizuję moje ostatnie przemyślenia. Abyśmy jako storczykarze mogli się rozwijać potrzebne nam są informacje uprawowe, niezbędne są one również osobom które swoją przygodę z tą grupą roślin dopiero zaczynają. Jak mamy te informacje zdobywać skoro mało kto chce się nimi dzielić ? Przecież u każdego coś kwitnie, wielokrotnie są to bardzo ciekawe okazy, dlaczego tak mało jest prezentacji z opisem uprawy ? Oczywiście zdaję sobie sprawę, że większość z nas ma własne strony internetowe na których zamieszcza informacje, ale czy złym pomysłem byłoby zebranie tych wszystkich cennych uwag w jednym, neutralnym miejscu ?

Spójrzcie na wątek o załamaniu się upraw w orchidariach, pierwszy tak rozbudowany od wielu miesięcy, jak za starych dobrych czasów kiedy to dyskutowało się w doborowym gronie - czy nie mogłobyby być tak częsciej ?

Myślę że właśnie to 'sobkowstwo' i zazdrosne strzeżenie tajemnic jest jednym z powodów że nie posuwamy się naprzód, nie rozwijamy.

Ale to tylko takie moje przemyślenia po tym jak dano mi do polizania cukierka przez papierek - jest informacja ale nie dla każdego ...

pozdrawiam
Sandra

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl